Annons
Nyheter

Artonåringar ska kunna dömas till livstid

Artonåringar ska kunna få längre straff för grova brott och även livstid, enligt ett regeringsförslag.
Moderaterna tycker att förslaget är för vekt.
Politik • Publicerad 10 juli 2020
För vekt, anser Moderaternas Johan Forssell om regeringens förslag. Arkivbild.
För vekt, anser Moderaternas Johan Forssell om regeringens förslag. Arkivbild.Foto: Tove Eriksson/TT
Justitieminister Morgan Johansson (S) går fram med förslag om att snäva in straffrabatten för unga rejält.
Justitieminister Morgan Johansson (S) går fram med förslag om att snäva in straffrabatten för unga rejält.Foto: 

– Ställt i relation till vad som gäller i dag är det ett steg i rätt riktning, men det är inte det som en majoritet i riksdagen har beställt, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna om det utkast till lagrådsremiss som regeringen nu skickar ut för att hämta in synpunkter på.

Johan Forssell kallar förslaget för "mellanmjölk" och motiverar det med att för brott med ett minimistraff under ett års fängelse blir den så kallade straffrabatten kvar. Reduktion är den formella termen.

Annons

Dessutom, anser M, borde även straffen ha skärpts för 15–17-åringar.

– Gängen kommer i än högre utsträckning att börja använda sig av minderåriga, befarar Forssell.

"Mer skada än nytta"

Men regeringen vill inte förlänga straffen för unga under 18 år

– Skulle de omfattas också gör man mer skada än nytta, då riskerar man att skola in väldigt unga in i kriminalitet. Det vill vi inte, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till TT.

Den som är 18 är däremot myndig och måste svara för sina handlingar, enligt honom.

För närvarande, enligt en princip som gällt i flera hundra år, så döms unga kriminella till kortare eller lindrigare straff än personer över 21 år. Det har utgått från rön om att unga inte på samma sätt kan inse konsekvenserna av sitt handlade eftersom de ännu inte är fullt utvecklade.

Regeringens förslag innebär att straffrabatten försvinner för 18–20-åringar 2022, om riksdagen och remissinstanser är med på det. Det ska gälla brott som ger lägst ett års fängelse.

Knytas till gäng

– Här har vi rån av normalgraden och grov misshandel, bland annat. Vi lägger ribban där, för det är brott som typiskt sett kan knytas till gängkriminalitet, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Inga undantag görs för en ung, tidigare ostraffad person.

Att snäva in straffrabatten för unga bedöms kräva 300 nya fängelseplatser och kosta 450 miljoner kronor eftersom fler kommer att tillbringa längre tid som inlåsta.

Annons

När regeringen förra året aviserade förslag om att minska reduktionen skulle förstagångsdömda fortsatt få straffrabatt. Det är borta i det utkast som myndigheter, domstolar, organisationer och andra ska tycka till om.

Inledningsvis bad regeringen även om förslag för att helt ta bort straffreduktionen. Det skulle ha kostat 1,2 miljarder kronor och varit betydligt mer omfattande.

Får effekt

– Det här får stora effekter ändå. En artonårig rånare får straffet fördubblat om han döms, och även en artonåring som begått en våldtäkt, säger justitieministern.

– Och det innebär också att det blir möjligt att döma 18–20-åringar till livstids fängelse.

Det kommer enligt förslaget inte heller att krävas starkare skäl än för äldre för att döma en ung kriminell till fängelse.

Det finns majoritet i riksdagen för att göra de förändringar regeringen föreslår. Förutom Moderaterna har Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna drivit på för en hårdare linje än den som regeringen föreslår.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons