Nyheter

Arkiv: Misstänkta mördare begärs gripna i sitt hemland

Sedan två utländska män häktats i sin frånvaro för dubbelmordet i Långared ska svenska myndigheter nu begära att de grips i sitt hemland.
Nyheter • Publicerad 7 november 2011
Foto: Lennart Magnusson/BT Arkiv

– Vi misstänker att de finns utomlands. Anledningen till detta är uppgifter som kommit fram i utredningen efter händelsen, säger kommissarie Göran Arvidsson vid länskriminalens enhet för grova brott.

Det blir inte en begäran som riktas till flera länder, utan till ett visst land i Europa.

Männen häktades på måndagen vid Alingsås tingsrätt, som på sannolika skäl misstänkta för mord i två fall och grovt rån.

Av den häktningsframställan som chefsåklagare Urban Svenkvist lämnade till tingsrätten framgår att paret i Långared utsattes för mycket rått och brutalt våld.

Den 69-årige mannen fick flera slag mot huvudet med något hårt föremål. Hans 71-åriga hustru berövades livet genom kvävning och tryck mot halsen.

Båda två blev bundna och tejpade runt huvud och ansikte och ett kassaskåp stals på deras gård. Våldet och hoten som paret utsattes för hade direkt samband med kassaskåpstölden, som rubriceras som grovt rån.

Männen som häktats har funnits med i utredningen en tid.

– Det här är inget som bara kom helt plötsligt. De har varit intressanta en tid, säger Göran Arvidsson.

Polisen skickade på måndagen ut ett pressmeddelande där det stod att utredningen gått bra och att man fått en bild över vad som hänt.

– Den tekniska undersökningen på platsen pågår fortfarande. Dessutom knackar vi dörr och pratar med anhöriga, säger Göran Arvidsson.

En massa material har lämnats till Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, för analys.

De två män som tidigare var anhållna för dubbelmordet är nu helt avförda från utredningen. En 36-åring från Långared som satt anhållen som misstänkt för skyddande av brottsling finns fortfarande kvar förundersökningen, men han är inte frihetsberövad.

Urban Svenkvist har begärt sekretess för namn och andra uppgifter om de två häktade männen.

– Det här är ingen önskesituation för polisen. Men det finns risk för att utredningsarbetet skadas avsevärt om deras namn sprider sig, säger Göran Arvidsson.

Enligt lag krävs hot mot rikets säkerhet eller andra synnerliga skäl för att hålla häktades namn hemliga.

– Enligt Högsta domstolen kan man göra så om någon häktats i sin frånvaro och åtgärder kan antas bli verkningslösa om deras namn röjs, anser rådman Mats Persson vid Alingsås tingsrätt.

Morden i Långared skedde troligen onsdagen den 19 oktober. Det senaste livstecknet kom vid 22-tiden på tisdagskvällen då den 69-årige mannen pratade i telefon.

Han och hustrun skulle under onsdagen ha varit med vid ett sångframträdande på ett äldreboende, men hörde aldrig av sig. När bekanta åkte hem till dem hittades en av makarna död och den andra påträffades när polisen kom till platsen.

Två män anhölls ganska snabbt som misstänkta för morden och en tredje greps misstänkt för skyddande av brottsling.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.