Nyheter

Arkelsten: "Jag ångrar inget"

Sofia Arkelsten berättar för TT att de resor som nämnts har hon gjort i sitt riksdagsuppdrag.
Nyheter • Publicerad 28 oktober 2010

– Min bedömning var och är att det var relevant.

TT: Varför sökte du inte pengar från riksdagen för att bekosta de här resorna?

– Alltså min bedömning var att det inte var konstigt att arrangörerna tog kostnaderna. När det gällde det här energiseminariet var det inte konstigt att de tog kostnaden för att jag skulle kunna medverka och när det gäller RFSU så var jag medbjuden på ett program, en aktivitet som de ordnade, som de bjöd in till.

TT: Ångrar du i dag att du inte själv bekostade exempelvis resa och övernattning?

– Nej, det ångrar jag inte. Men jag beklagar om det här kan uppfattas på ett felaktigt sätt.

Arkelsten beklagar

Hon säger till TT att hon har varit öppen med det hon har gjort och att hon har dokumenterat allt och haft det på sin blogg.

– Men jag beklagar att det finns utrymme för tolkning.

Hon säger också att det i hennes uppdrag som riksdagsledamot har varit tydligt att hålla breda kontakter med företag och organisationer.

– Det är en balansgång hela tiden. Vi förtroendevalda måste uppföra oss och bete oss så att vi behåller vår integritet. Jag tror inte heller att det värnar demokratin att sitta inlåst i riksdagshuset och enbart tala med andra politiker.

TT: Har ni någon policy som riksdagsledamöter när det gäller sådana här saker?

– Som riksdagsledamot så fattar man de besluten själv och det tycker jag är bra. Det ska vara relevant för uppdraget. Sedan är inställningen att vi ska uppträda på ett sätt som gör att vi inte kan ifrågasättas.

TT: Har du andra saker som du har gjort som du tror kan uppfattas på liknande vis?

– Nej. Vi tittar nu på om det är något som skulle kunna misstolkas. Det är fyra års ganska intensivt arbete som vi tittar på nu.

Inga fler bjudresor

TT: Har du varit på fler uppdragsresor där du själv inte betalat?

– Nej. Jag har varit på resan med RFSU. Och sedan har jag varit på en studieresa och tittat på den finska energimarknaden och fått se hur bygget av ett finskt kärnkraftverk går till. Och allt har legat inom ramen för riksdagsuppdraget.

På frågan om det inte också kunde ifrågasättas svarar hon:

– Det arbete som jag har utfört och de seminarier som jag har deltagit i ligger inom ramen för riksdagsuppdraget.

TT: Är det någonting som du ångrar i det här?

– Nej jag ångrar det inte. Men jag beklagar att det finns utrymme för tolkning. Nu har jag ju ett nytt uppdrag och behöver gör andra värderingar och bedömningar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.