Annons
Nyheter

Argsinta mygg snart till attack

Inte nog med att det regnat som sällan förr. Alla vattensamlingar är perfekta barnkammare för myggen.
Nyheter • Publicerad 12 juli 2012
Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

När solen och värmen kommer finns en uppenbar risk för aggressiva myggattacker på bred front.

Det är redan ovanligt gott om mygg i hela landet denna sommar, enligt de rapporter myggexperterna fått. Men det är bara början i de områden i södra och mellersta Sverige där regnvattnet orsakat översvämningar och nya våtmarker. För i många nya vattensamlingar lurar miljarder larver av översvämningsmygg. Sådana är inte att leka med.

Annons

– Översvämningsmyggorna är väldigt aggressiva. De flyger bara rakt fram och biter. Så de är syndernas straff, säger myggforskaren Jan Lundström, själv alldeles flammig i ansiktet efter en dylik myggattack i trakterna av Enhörna i Södertälje kommun.

Blir vansinniga

Det kan ta flera år innan översvämningsmyggen utvecklat riktigt stora populationer. När så markerna dränks, alla äggen blir larver och solen och värmen därefter får myggen flygfärdiga är det som att möta en vägg, beskriver Jan Lundström.

– Det blir enorma mängder mygg som gör folk helt vansinniga. De personer jag mötte i Enhörna var desperata.

Jan Lundström, som är knuten till Uppsala universitet och myggbekämpningsprojektet vid nedre Dalälven, håller för troligt att fler områden i Stockholms län kan få problem med översvämningsmygg efter den senaste tidens regnande. En annan myggexpert, intendent Yngve Brodin vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, ser påtagliga risker för ett rejält tillskott av mygg även i exempelvis Småland, Värmland och Dalarna.

– Naturen alltid nyckfull, men risken att det kommer att ske är överhängande, säger Yngve Brodin.

Jämte översvämningsmyggen finns de något snällare, men nog så irriterande, skogsmyggen i riklig mängd. Lekmän ser inte skillnaden, men märker ett annat beteende:

– Skogsmyggor är lite försynta, de flyger runt och kollar läget, landar och går runt lite innan de biter, beskriver Jan Lundström.

Rimligen bör dock skogsmyggen vara på långsam tillbakagång för denna sommar, eftersom de bara kläcker en generation per år.

Sprider sjukdomar

Annons

Myggfrustration har väl alla känt någon gång. Men mygg kan också sprida harpest och virusinfektionen Ockelbosjuka. I ett längre perspektiv kan myggen bli en större hälsofara, om exotiska arter etableras i landet och sprider farligare sjukdomar. Mot den bakgrunden kartlägger Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) under juli vilka myggarter som finns var i landet.

– Förr eller senare tror jag att vi kommer att få hit farligare sjukdomar. Den ökade globaliseringen och samtidigt en klimatförändring ger en riskhöjning, säger entomologen Anders Lindström vid SVA.

Klia inte!

Myggbett uppstår när kroppen reagerar på myggans saliv. En del personer märker knappt betten, andra får stora, kliande svullnader.

Försök i möjligaste mån att inte klia, eftersom det kan förvärra klådan. Om huden går sönder kan bettet bli infekterat.

Kallt vatten, is, alsolsprit eller kylbalsam ger lindring. En svag hydrokortisonsalva på bettet kan också lindra.

Ska du ut i myggrika trakter kan du förebygg klåda och svullnad med vanlig allergimedicin med antihistaminer.

Skräm bort myggen med myggmedel. De påverkar myggens luktsinne och gör dig ointressant för dem.

Välj ljusa kläder, inte mörka som drar till sig mygg.

Källa: Vårdguiden

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons