Årets onobla pris har delats ut
Utdelningen av IgNobelprisen är årets stora skrattparty inom vetenskapsvärlden. Det går av stapeln på det ärevördiga Harvarduniversitetet i USA och avsikten är kort och gott att belöna den mest skrattretande forskningen under det gångna året.
IgNobel är en ordlek med Nobel och engelskans ignoble som betyder oädel, simpel eller ovärdig. Fast det betyder inte att studierna som får pris är oseriösa, bara kufiska. Meningen är att uppmärksamma forskning som först lockar till skratt, sedan till eftertanke.
Är en suck bara en suck?
Här är några av studierna som belönas 2011:
Priset i fysiologi går till en studie som visar att gäspning inte smittar av sig bland rödfotade skogssköldpaddor.
Kemipriset belönar upptäckten av den perfekta tätheten hos luftburen wasabi (pepparrot) om man vill väcka folk i händelse av brand.
Medicinpriset går till forskare som visat att människor fattar bättre beslut om vissa saker, och sämre beslut om andra saker, när de är extremt kissnödiga.
Psykologi uppmärksammar en studie som ställt frågan om en suck bara är en suck.
Priset i biologi belönar upptäckten att en viss typ av skalbagge gärna parar sig med en speciell typ av ölflaskor från Australien.
Fredspriset går till borgmästaren i Vilnius i Litauen som demonstrerat att problemet med felparkerade bilar kan lösas genom att man kör över dem med en stridsvagn.
Pruttande sillar
Brukar de som belönas avstå från att ta emot priset? Skäms de? Nej, de allra flesta tar det hela på rätt sätt och accepterar utmärkelsen.
– Det där är en av de roligare grejerna jag har varit med om i mitt liv, säger Håkan Westerberg, tidigare forskare vid Fiskeriverket.
Han fick priset 2004 för att han påvisat att sillar pratar med varandra genom att prutta. Pruttljuden vilseledde länge den svenska marinen som trodde att de kom från ryska ubåtar.
– Det låter ju komiskt, men resultatet blev att vi sparade några miljoner åt den svenska statskassan, säger Westerberg
IgNobel-priset instiftades 1991. Varje år delas priset ut i tio kategorier. Avsikten är att uppmärksamma forskning som är skrattretande, och kan förefalla ovärdig och lite löjlig, men ofta är både relevant och banbrytande.
Exempel från tidigare år på forskning som har belönats: studier av varför gravida kvinnor inte välter, om det är värst att få en tom eller en full ölflaska i huvudet, hur grodor kan fås att sväva med magneter, och varför hackspettar inte får huvudvärk.