Annons
Nyheter

Årets juni varmare än normalt

Efter en kall inledning med kyliga nätter blev juni både varmare och soligare än normalt i Sverige i år, enligt SMHI.
Klimat • Publicerad 2 juli 2023
Juni var varmare än normalt. Arkivbild.
Juni var varmare än normalt. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Trots en del kraftiga regnskurar, framför allt vid Norrbottenskusten, blev juni månad mycket torr i stora delar av landet, särskilt i östra Svealand och sydöstra Norrland, enligt SMHI:s sammanfattning av månaden.

Allra varmast väder fick boende i Östmark-Åsarna i Värmland den 15 juni, då temperaturen gick upp till 31,1 grader.

Annons

I Tarfala i Kebnekaisefjällen blev det däremot kallast i landet, med sju minusgrader under månadens första dag.

Några tropiska nätter, då temperaturen inte understiger 20 grader, förekom däremot inte denna månad.

Efter ett långt högtryck väntar nu regn i stora delar av landet. Ett lågtryck har dragit in över landets södra hälft och kommer att ta sig norrut under söndagskvällen.

I Karlskoga föll så mycket regn under eftermiddagen att flera hem drabbades av översvämning, och räddningstjänsten fick rycka ut, enligt Aftonbladet.

Ostadigt väder väntar fram till onsdagen, med regnskurar på de flesta håll i landet, uppger meteorolog Pall Agust Thorarinsson för Expressen. Till nästa helg väntas lågtrycket vandra vidare och bara lämna efter sig några milda skurar. Temperaturen väntas då stiga till 18-23 grader igen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons