Nyheter

Årets influensvaccin bättre än tidigare

Vaccinet mot vanlig säsongsinfluensa kommer att fungera betydligt bättre i år, lovar Smittskyddsinstitutet.
Nyheter • Publicerad 3 oktober 2012
Influensavaccinet ska vara bättre i år än förra säsongen, säger Mia Brytting på Smittskyddsinstitutet.
Influensavaccinet ska vara bättre i år än förra säsongen, säger Mia Brytting på Smittskyddsinstitutet.Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Förra året blev mer eller mindre ett fiasko.

På influensafronten är allt, än så länge, lugnt. Hittills har endast några enstaka fall rapporterats, berättar Mia Brytting, chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet.

Precis som förra året är det tre olika virus som cirkulerar just nu i den södra hemisfären med tonvikt på influensa A (H3N2). Och då som nu tillverkas miljontals doser vaccin för att möta den smitta som komma skall.

Men till skillnad från förra året har man i år ändrat lite i två av de tre stammar som ingår i vaccinet. Detta eftersom relativt många blev sjuka förra året, trots vaccination. Ett misslyckande, konstaterar statsepidemiolog Annika Linde.

Ny metod

En annan fråga som brukar diskuteras livligt är eventuell överdödlighet till följd av influensan. Finns den över huvud taget och, i så fall, hur stor är den?

Tidigare beräkningar har varit grova. Men på Smittskyddsinstitutets temadag på onsdagen berättade Bernadette Gergonne, epidemiolog vid Socialstyrelsen, om en helt ny metod som tar betydligt fler faktorer i beaktande än tidigare. Ett exempel är temperaturens betydelse.

Även barn dör

Det visar sig att överdödligheten på grund av influensa varierar kraftigt. Från 40 ena säsongen till så många som 2 000 den andra. Den senaste säsongen, exempelvis, dog nästan 1 000 svenskar på grund av influensan. Personer 85 år eller äldre var extra hårt drabbade. Tre av fyra influensarelaterade dödsfall drabbade denna grupp. Beräkningarna visar också att även barn upp till 14 år drabbas av en liten, men statistiskt säkerställd, överdödlighet.

Hur många som kommer att stryka med kommande säsong vågar Bernadette Gergonne inte sia om.

– Det vet man aldrig i förväg. Det beror inte minst på hur många som vaccinerar sig.

Fakta: Börjar plötsligt

Influensa orsakas av ett virus som infekterar luftvägarna och kan därför inte behandlas med antibiotika.

Typisk influensa börjar plötsligt. Man fryser och känner sig febrig och allmänt riktigt dålig efter att ha varit alldeles pigg någon timme innan. Det värker i alla muskler och gör till och med ont när man rör ögonen. Man får torr hosta som förvärras genom att slemhinnan i luftvägarna angrips. Ibland kan man tro att man har fått en hjärtinfarkt, eftersom den delen av luftstrupen som ligger bakom bröstbenet kan göra ordentligt ont.

Små barn får ofta symtom från magen, och de kan få mer av svullna tonsiller och ont i halsen när de sväljer än vuxna.

Källa: Smittskyddsinstitutet (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.