Annons
Nyheter

Arbetslösheten stiger sakta

Arbetslösheten föll i fjol. Men mot slutet av året vände siffrorna svagt upp och varslen ökade.
Men av den befarade lågkonjunkturen syns fortfarande inte mycket på arbetsmarknaden och bristen på arbetskraft består i många branscher.
Arbetsmarknad • Publicerad 17 januari 2023
Trögare arbetsmarknad.
Trögare arbetsmarknad.Foto: Johan Nilsson/TT

Vid slutet av december 2022 var nästan 336 000 personer eller 6,6 procent av arbetskraften inskrivna som arbetslösa på landets arbetsförmedlingar. Vid förra årsskiftet var motsvarande siffror 370 000 eller 7,2 procent.

Men de senaste månaderna har siffrorna börjat röra sig svagt upp. I slutet av november var 331 000 arbetslösa, vilket då var en botten för året, enligt Arbetsförmedlingens statistik.

Annons

I år bedöms arbetslösheten stiga till i snitt 6,9 procent, enligt Arbetsförmedlingens egna prognos i december. Men i takt med den höga efterfrågan på arbetskraft under förra året, tilltog bristen på rätt kompetens hos många arbetsgivare, något som väntas bestå:

"Trots en vikande konjunktur bedöms svårigheten att rekrytera personal att bestå framöver", skriver Anders Ljungberg, enhetschef på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Aldrig tidigare har Arbetsförmedlingen haft så många lediga jobb i platsbanken som under fjolåret, även om antalet avtog under hösten.

Under månaden varslades 2 493 personer om uppsägning, nästan en fördubbling från december 2021. Men det är fortsatt historiskt relativt låga nivåer.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons