Annons
Nyheter

Apor verkar också vara trendkänsliga

Det är inte bara vi människor som är känsliga för nya – ibland kanske något obegripliga – trender.
Nyheter • Publicerad 8 juli 2014
Foto: David J. Phillip

Även schimpanser hakar gärna på.

För fyra år sedan upptäckte forskare hur Julie, en schimpans boende i ett reservat i Zambia, började stoppa in ett grästrå i det ena eller båda sina öron. Där fick det sitta medan Julie gjorde sina vanliga schimpans-sysslor, lekte, vilade och putsade sig.

Annons

Senare noterade forskarna att fler schimpanser i gruppen också hade börjat stoppa in grässtrån i öronen – Julie verkade ha startat en trend.

Men det behövde kollas upp, så forskarna samlade in över 700 timmars videomaterial på Julies gäng samt tre andra schimpansgrupper i reservatet. När materialet analyserades såg man att det bara var apor inom Julies grupp som regelbundet uppvisade beteendet. Man kunde också se att trenden först spred sig till Julies son, därefter till tre andra schimpanser som hon umgicks mycket med. Trenden levde dessutom kvar efter att Julie dött.

Forskarna anser att beteendet inte kan ses som slumpartat. Exakt varför de stoppade in grässtrån i örat förtäljer dock inte historien – kanske tyckte de helt enkelt bara att det var sjukt snyggt.

Studien publiceras i Animal Cognition.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons