Annons
Nyheter

Antirasistisk statykupp i brittiska Bristol

I över 100 år stod slavhandlaren Edward Colston staty i brittiska Bristol. Efter en konstkupp på onsdagsmorgonen står där i stället en av de antirasistiska demonstranter som var med när statyn störtades.
Storbritannien • Publicerad 15 juli 2020
Black lives matter-demonstranten Jen Reid poserar framför statyn som hon stått modell för.
Black lives matter-demonstranten Jen Reid poserar framför statyn som hon stått modell för.Foto: Matt Dunham/AP/TT

Den 7 juni, strax efter att Black lives matter-demonstranter i Bristol slitit ned en staty av slavhandlaren Edward Colston och dumpat den i floden Avon, klättrade Jen Reid upp på sockeln där skulpturen nyss stått. Ögonblicket när hon höjde sin knutna näve mot skyn förevigades av fotografer på plats.

Sedan tidigt på onsdagsmorgonen står Reid återigen på sockeln, men denna gång i form av en staty av harts och stål, rapporterar The Guardian och andra medier i Storbritannien.

Hyllar verket

Annons

Bakom verket – och den olovliga installationen av detsamma – ligger den brittiske konstnären Marc Quinn. Enligt The Guardian levererades statyn via lastbil strax innan klockan 05 på morgonen och hade monterats inom 15 minuter.

– Det gick tvärt emot hur jag trodde att det skulle gå, för jag trodde att det skulle stoppas, säger Quinn själv om statykuppen.

Demonstranten Jen Reid, som gett statyn både dess utseende och namn, hyllar verket.

– Det här kommer att leda till att diskussionen fortsätter. Jag tror att det kommer att dröja tills den tas ned, säger hon enligt nyhetsbyrån AFP.

"Utan tillstånd"

Bristols borgmästare Marvin Rees låter inte fullt lika entusiastisk över stadens nya landmärke.

"Den var inte beställd och installerades utan tillstånd. Framtiden för sockeln och vad som installeras på den måste bestämmas av invånarna i Bristol", säger han i ett uttalande som citeras av AFP.

Statyn av parlamentsledamoten Colston, som på 1600-talet gjorde sig en förmögenhet på den transatlantiska slavhandeln, har sedan demonstrationen i juni bärgats från Avonfloden. Den ska enligt nyhetsbyrån Reuters ingå i en utställning om slaveriet och de pågående Black lives matter-protesterna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons