Ansvar tema i Reinfeldts regeringsförklaring
Totalt använde Reinfeldt ordet ansvar i olika konstellationer 26 gånger. V-ledaren Lars Ohly undrar om Fredrik Reinfeldt lider av någon sorts "ansvarstourettes".
– Han använde ordet i tid och otid men man tar inte ansvar genom att använda ordet, säger Ohly och pekar på de ökade klyftor som regeringen inte har några förslag för att täppa igen.
– Det var fina ord och floskler men väldigt lite politik, säger han.
Ohly tycker inte heller att det är oppositionspartiernas ansvar att rädda regeringen från det knepiga parlamentariska läget.
– Vi rödgröna har ett ansvar gentemot de väljare som röstade på oss. De röstade inte på oss för att vi skulle ingå överenskommelser med en borgerlig regering. De röstade på oss för att vi skulle utgöra ett alternativ, säger han.
Miljöpartiets språkrör Åsa Romson anser inte att Reinfeldt anslagit någon ny ton gentemot Miljöpartiet.
– Det var samma harang som tidigare. Nu vet vi att det då inte betydde något i sak. De för ju inga samtal med oss, säger hon.
Enligt Romson finns det flera områden där ett samarbete skulle kunna ske.
– Men än så länge har regeringen visat att de i realiteten inte varit så intresserade av det, säger hon.
Socialdemokraternas ledare Håkan Juholt noterade att Reinfeldt nämnde ordet "ansvar" många gånger.
– Att ta ansvar är inte bara att säga ordet "ansvar", det måste vara att se verkligheten. Pensionärer utsätts för orättvisor, infrastrukturen förfaller, bostadsbyggandet är på noll, resultatet i skolan sjunker och arbetslösheten är högre än när Reinfeldt tillträdde, säger Juholt.
S-ledaren hävdar att han är en samarbetspolitiker och utesluter inte uppgörelser med minoritetsregeringen i olika frågor. Han vill gärna att Reinfeldt försöker nå en energiöverenskommelse med S. Juholt pekar på att de borgerliga regeringspartiernas energiöverenskommelse drevs igenom i riksdagen med bara ett par rösters marginal.
– Det är alldeles för bräckligt, säger han.