GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anställda på myndigheter ofta utsatta för hot

Anställda på statliga myndigheter utsätts ofta för hot, trakasserier och ibland rena förföljelser. Det visar en granskning från Riksrevisionen.
Brott • Publicerad 24 november 2022
Det är vanligt att anställda på statliga myndigheter utsätts för hot och trakasserier via e-post eller sociala medier. Arkivbild.
Det är vanligt att anställda på statliga myndigheter utsätts för hot och trakasserier via e-post eller sociala medier. Arkivbild.Foto: Naina Helén Jåma/TT

På stora myndigheter som till exempel Arbetsförmedlingen, Skatteverket och Försäkringskassan drabbas de anställda varje vecka av hot och trakasserier.

Även personer som till exempel jobbar på landets domstolar, på Åklagarmyndigheten eller inom Kronofogden blir i stor utsträckning utsatta.

Den vanligaste typen av trakasserier är hot via e-post, telefon, sociala medier eller fysiska möten. I vissa fall sker de systematiskt under lång tid och övergår till rena förföljelser, då gärningspersonen kan kartlägga den anställdes familj eller besöka dennes bostad.

Ofta är gärningspersonen någon som befinner sig i en utsatt situation, konstaterar Riksrevisionen. Men det händer även att kriminella försöker påverka myndighetens beslut.

Riksrevisionen rekommenderar nu regeringen att ge lämplig myndighet i uppdrag att inrätta en funktion som kan stödja myndigheter, och eventuellt även kommuner och regioner, med praktiska råd och verktyg för att hantera problemet.

Särskilt myndigheter som är mindre, eller som efter förändringar i omvärlden plötsligt blivit utsatta för hot och trakasserier, behöver stöd.

"Myndigheter som saknar möjligheter till ett systematiskt förebyggande arbete, och som inte har resurser att hantera akuta incidenter, behöver ha tillgång till ett praktiskt och konkret stöd. De stöd som finns är generella och övergripande och har varit svåra att tillämpa", säger Johanna Köhlmark, projektledare för granskningen, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.