Nyheter

Anställda ger inte upp

De anställda på Saab Automobile vägrar ge upp hoppet om fabrikens framtid. – Jag tror att jag kommer att jobba kvar här på något sätt, säger Martin Borg, teknisk utvecklare.
Nyheter • Publicerad 19 december 2011
Martin Borg.
Martin Borg.Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix

Martin Borg tycker inte att en konkurs ska ses som slutet för Saab.

– Vi gör som svensken i allmänhet, knyter näven i fickan och tror att vi kommer igen, säger Borg.

Trots krisen talar flera anställda väl om företagets vd Victor Muller.

– Så som han har kämpat. Jag är stolt över honom. Utan honom hade vi varit arbetslösa i två år, säger driftteknikern Ola Wetter.

Däremot är bilbyggaren Fredrik Almqvist kritisk mot rekonstruktören Guy Lofalk, som han menar agerat allt för självständigt.

– Han har kört sitt eget race. Det är klart att Youngman och GM till slut tröttnade och tappade förtroendet, säger Almqvist.

När konkursansökan blev känd, startade Almqvist och hans arbetskamrater en telefonkedja.

– Det var ändå inte det vi väntat oss. Så vi behövde ju prata av oss, säger han.

Fackklubbarna på Saab kommer nu att hålla stormöten och etablera kontakt med konkursförvaltaren. Vid en konkurs inträder statlig lönegaranti för den lön som intjänats tre månader före konkursansökan och en månad efter beslutet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.