Annons
Nyheter

Anställd åtalas efter brand på förskola

En förskola i Helsingborg började brinna i december efter det att en anställd glömt att släcka ett tänt ljus när hon och barnen lämnade rummet. Nu åtalas kvinnan för allmänfarlig vårdslöshet, skriver .
Brott • Publicerad 10 februari 2022
En anställd på en förskola i Helsingborg åtalas för allmänfarlig vårdslöshet. Arkivbild.
En anställd på en förskola i Helsingborg åtalas för allmänfarlig vårdslöshet. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Kammaråklagare Anders Månsson säger till tidningen att den anställda gjorde allt rätt efter det att hon upptäckte att det brann:

– Hon tog ut barnen, stängde fönster och dörrar.

Annons

Den anställda försökte också släcka elden, först genom att riva ner ett brinnande tygstycke och kasta en matta över det, sedan försökte hon släcka med brandsläckare. Men då var rökutvecklingen för stor och värmen så kraftig att det inte gick att ta sig in.

Trots att räddningstjänsten var på plats sex minuter efter det att larmet kom in, blev skadorna omfattande. Försäkringsbolaget har betalat ut 1,2 miljoner kronor i ersättning, något som bolaget först tänkt hade kräva av kvinnan. Men skadeståndskravet finns nu inte med i åtalet, vilket HD skriver kan bero på att polis och åklagare betraktar det som ett oaktsamhetsbrott, alltså inget som hon gjort med uppsåt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons