Annons
Nyheter

Ännu lägre arbetslöshet i maj

Arbetslösheten fortsätter att sjunka. Antalet varslade stiger dock, visar nya månadssiffror från Arbetsförmedlingen.
Arbete • Publicerad 15 juni 2023
Fortsatt gott om lediga jobb. Arkivbild.
Fortsatt gott om lediga jobb. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

I april nådde arbetslösheten den lägsta nivån sedan 2009. Och sedan dess har antalet arbetslösa sjunkit ytterligare något.

I slutet av maj var strax under 319 000 personer inskrivna som arbetslösa hos landets arbetsförmedlingar. Det motsvarar 6,1 procent av arbetskraften och kan jämföras med 6,8 procent vid samma period i fjol, enligt Arbetsförmedlingens nya statistik.

Annons

Men det finns signaler som tyder på att det är på väg att vända. Fler skriver in sig som arbetslösa och färre lämnar för nytt jobb än vid samma tid i fjol. På onsdagen släppte myndigheten sin stora prognos som pekar på att arbetslösheten väntas vända upp i höst.

Dessutom ökar antalet varsel om uppsägningar nu, till 5 371 personer i maj, något högre än det historiska snittet.

Sedan maj i fjol har arbetslösheten fallit över hela riket. Högst arbetslöshet i slutet av maj hade Skåne, Södermanlands och Gävleborgs län på åtta procent eller strax däröver. Lägst andel arbetslösa hade Västerbotten, 3,6 procent.

Rättad version: Arbetsförmedlingen rättar uppgift om antal varsel

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons