Annons
Nyheter

Ännu ett dödsfall i svininfluensan – man hittades avliden i hemmet

Svininfluensan har skördat ett första dödsoffer i Örebro län, rapporterar landstinget där.
Nyheter • Publicerad 3 november 2009

Personen uppges ha tillhört en riskgrupp, men informationen är i övrigt mycket knapphändig, skriver SVT Tvärsnytt på nätet.

Tre personer har därmed dött i svininfluensan A/H1N1 i Sverige. Dessutom avled en liten pojke i helgen efter ha drabbats av svininfluensan, men det är oklart om det var den direkta dödsorsaken.

Annons

Örebro läns landsting är mycket förteget om dödsfallet och hänvisar till en presskonferens klockan 10.

Även de två tidigare dödsfallen tillhörde riskgrupperna. Den ene av dem var svårt cancersjuk när han avled i början av september på Centrallasarettet i Västerås. Det första dödsoffret krävdes i Uppsala i slutet av augusti.

Enligt den officiella statistiken hade 2 126 bekräftade fall av svininfluensa rapporterats i Sverige fram till och med vecka 43.

Den avlidne är en man i 50-årsåldern som dog i sitt hem, skriver Nerikes Allehanda på nätet.

På presskonferensen uppgav landstinget att dödsorsaken var direkt knuten till svininfluensan. En anhörig till mannen fann honom avliden i hemmet i lördags, uppger Nerikes Allehanda på nätet.

Mannen hittades död på lördagskvällen efter en kort tids febersjukdom. Provtagning i samband med en obduktion bekräftade att han hade svininfluensa A/H1N1, skriver Örebro läns landsting i ett pressmeddelande.

I ett pressmeddelande om dödsfallet uppmanar Örebro läns landsting de som tillhör riskgrupper att vaccinera sig:

"Vi vädjar till de personer som har någon av riskfaktorerna för svår influensasjukdom att låta vaccinera sig på den vårdcentral eller sjukhusmottagning där de normalt har sina kontakter, under denna och nästa vecka."

Enligt landstinget har smittspridningen ökat kraftigt i Örebro län och hela landet under den senaste veckan.

"Bästa sättet att skydda sig mot influensan är att vaccinera sig", skriver landstinget.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons