Annons
Nyheter

Ännu en björnattack – ung man svårt skadad

En ung man attackerades av en björn norr om Venjan i Mora kommun under fredagen. Mannen vårdas med allvarliga skador.
Olyckor • Publicerad 8 september 2023
Björn fotograferad i Hälsingland. Arkivbild.
Björn fotograferad i Hälsingland. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon/TT

Attacken skedde på fredagsmorgonen och mannens anhöriga ska ha inlett vård på plats och larmat SOS Alarm. Även räddningstjänst och polis kallades till platsen.

Enligt en presskommuniké från Region Dalarna är tillståndet för mannen "kritiskt men stabilt".

Annons

Polisen har även inlett en förundersökning om grovt jaktbrott.

– Det är ingen tillståndsgiven björnjakt där. Däremot har älgjakten påbörjats. Vi håller på att utreda omständigheterna till varför de här personerna var där de var och syftet med det, säger polisens presstalesperson Mats Öhman och tillägger:

– Sedan finns det straffrihetsgrunder, till exempel att man blir attackerad.

Enligt polisen ska skott ha avlossats mot björnen som försvann i skogen. Senare meddelades att eftersöksjägare hade hittat björnen död ett hundratal meter från platsen för attacken.

– Om ett eller flera skott avlossats vet jag inte. Det hålls förhör för att utreda vad som har hänt och björnen kommer att obduceras, säger Mats Öhman till SVT Nyheter Dalarna.

Den älgjakt som pågått i området har stoppats tills vidare.

Björnattacken är den fjärde på kort tid. I augusti attackerades en jägare och hans 14-årige son av en björn i Ljusdal. Kort därefter skedde ytterligare två attacker på jägare. De händelserna ägde rum i Hammarstrandstrakten och i Tåsjö.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons