Annons
Nyheter

Ny omgång i turkiskt presidentval väntar

Ingen av kandidaterna i Turkiets presidentval får egen majoritet, uppger chefen för den turkiska valmyndigheten Ahmet Yener, enligt Reuters. En ny valomgång väntar den 28 maj.
Turkiet • Publicerad 15 maj 2023
Utmanaren Kemal Kiliçdaroglu och sittande president Recep Tayyip Erdogan.
Utmanaren Kemal Kiliçdaroglu och sittande president Recep Tayyip Erdogan.Foto: Emrah Gurel /AP/TT

Med 99 procent av rösterna räknade har den sittande presidenten Recep Tayyip Erdogan fått 49,5 procent av rösterna, strax under de 50 procent som behövs för att vinna valet i den första omgången. Utmanaren Kemal Kiliçdaroglu från partiet CHP har fått cirka 45 procent av rösterna.

Den tredje presidentkandidaten Sinan Ogan, som tidigare tillhör det starkt nationalistiska MHP, fick drygt fem procent av rösterna. Ogans väljare kan spela en avgörande roll i en andra valomgång, rapporterar AFP.

Annons

– Vi kommer inte att säga om vi kommer att stödja den eller den kandidaten, sade Ogan under natten till måndagen.

– Vi kommer att hålla samråd med deras företrädare och sedan fatta ett beslut.

Behöver stöd

Men ultranationalisten Ogan har sagt att varje uppgörelse kräver att den prokurdiska gruppen, som representeras av Gröna vänsterpartiet YSP i parlamentet, utesluts. Stödet från YSP är en förutsättning för att Kiliçdaroglu ska kunna utmana Erdogan i en andra valomgång, skriver Financial Times i en analys av valet.

Kiliçdaroglu var ändå optimistisk när han tidigt på måndagen framträdde på en scen i CHP:s högkvarter tillsammans med de allierade partierna, enligt BBC.

– Om vår nation säger att det ska bli en andra (val)omgång kommer vi helt klart att vinna den andra omgången, sade han.

Utlandsröster oräknade

Valkommissionens chef Ahmet Yener säger att 1 817 010 av rösterna kommer från utlandet och att bara omkring 30 procent av de valurnorna har öppnats, rapporterar al-Jazira.

Han uppger att förseningarna beror på en ökad andel utlandsröster och för att fler partier har ställt upp i parlamentsvalet. Totalt ställde 24 partier upp i valet den här gången jämfört med åtta partier i förra valet 2018.

Fakta: Valet i Turkiet

Söndagen den 14 maj höll Turkiet president- och parlamentsval. 64 miljoner var röstberättigade, varav 61 miljoner bor i landet.

Drygt fem miljoner var förstagångsväljare. En femtedel av alla väljare var under 25 år, och 51 procent under 40.

Eftersom ingen presidentkandidat säkrade mer än 50 procent av rösterna kommer en andra valrunda att hållas den 28 maj.

Landets största parti, AKP, grundat av Recep Tayyip Erdogan, har regerat i Turkiet sedan 2002. Men efter en tid av ekonomisk instabilitet och anklagelser om ett alltmer auktoritärt styre har stödet minskat.

I parlamentsvalet har väljare från 87 valdistrikt valt 600 ledamöter till en femårig mandatperiod i det turkiska parlamentet.

I parlamentet har AKP ingen egen majoritet, men styr med hjälp av det starkt nationalistiska MHP.

Inför valet har större delen av oppositionen samlat sig i en bred koalition, med partier från vitt skilda bakgrunder.

Det största partiet i oppositionen, CHP grundat av landsfadern Mustafa Kemal Atatürk, betecknar sig traditionellt som sekulärt och socialdemokratiskt. CHP leds av oppositionens presidentkandidat Kemal Kiliçdaroglu.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons