Annons
Nyheter

Andersson nära tårar – rasar mot Hamasanklagelse

Ulf Kristersson (M) säger att det finns en terrorromantik inom delar av S – med hänvisning bland annat till riksdagsledamoten Jamal El-Haj.
Något som får S-ledaren Magdalena Andersson att reagera starkt.
– Hans sonhustrus familj utplånades för några dagar sedan, säger hon.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Politik • Publicerad 15 november 2023 • Uppdaterad 15 november 2023
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) och statsminister Ulf Kristersson (M) under en EU-politisk partiledardebatt i riksdagen på onsdagen.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) och statsminister Ulf Kristersson (M) under en EU-politisk partiledardebatt i riksdagen på onsdagen.Foto: Christine Olsson/TT

I en partiledardebatt i riksdagen på onsdagen hettar det till mellan Ulf Kristersson (M) och Magdalena Andersson (S).

Kristersson tar upp att S-ledamoten Jamal El-Haj deltog på en konferens i Malmö tidigare i år där även Hamasföreträdare uppges ha deltagit.

Annons

Något som han kritiserats skarpt för och som lett till att han fått pausa uppdrag i riksdagen.

”Uppseendeväckande”

I en intervju med DN på tisdagen svarar Palestinas ambassadör i Stockholm ja på en fråga om det rörde sig om en "Hamaskonferens". Något som Ulf Kristersson tar upp.

– Den person som Magdalena Andersson säger har vigt sitt liv åt att bekämpa Hamas var där och deltog, är inte det uppseendeväckande.

– Jag anser att det finns en terrorromantik inom vissa S-kretsar som borde besvära S-ledaren.

Utspelet får Magdalena Andersson att reagera kraftigt.

– Ulf Kristersson, anklagar du Jamal El-Haj för att vara en terrorromantiker? Hans sonhustrus familj utplånades för några dagar sedan. 36 personer. I det här fruktansvärda kriget. Du menar att han är en terrorromantiker som står bakom Hamas, det är en fruktansvärd anklagelse, säger hon med gråt i rösten.

Vänder anklagelse

I intervjun i DN luftar ambassadören Rula Almhaissen också konspirationsteorier om att Israel lät Hamas attack ske, för att få en anledning att bomba Gaza.

Något som Magdalena Andersson i sin tur använder mot Ulf Kristersson.

– Om Ulf Kristersson tar det för en sanning så kanske han också tar för en sanning även annat som den palestinska ambassadören säger, inklusive att Israel tillät attacken den sjunde oktober.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons