Annons

Andersson: Inte bra om Finland går med före

Finland kan komma att gå med i Nato före Sverige. Den sannolikheten har ökat, enligt regeringen.
– Det är lika bra att säga som det är, det vore inte bra för Sverige, säger Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson.
Politik • Publicerad 14 mars 2023
Magdalena Andersson (S) säger att det skulle kunna gynna Ryssland om Finland går med i Nato före Sverige.
Magdalena Andersson (S) säger att det skulle kunna gynna Ryssland om Finland går med i Nato före Sverige.Foto: Lars Schröder/TT

Hon anser också att det vore ett bakslag för Natos öppna dörr-policy om att ta in nya medlemmar.

– Det är uppenbart för alla att Sverige och Finland uppfyller alla kriterier för att gå med i Nato, men ändå så dröjer ratificeringen av de två sista länderna. Det är klart att det påverkar bilden av Nato.

Annons

Samtidigt skulle en splittring mellan Sverige och Finland gynna Ryssland, fortsätter hon. Bland annat i form av risken för hot och påverkan mot Sverige.

– Det finns en risk att en sådan situation skulle ytterligare öka vår utsatthet för påverkansoperationer.

Så kort som möjligt

Statsminister Ulf Kristersson (M) hävdar att Sverige vore säkrare på kort sikt om Finland går före in i Nato. Andersson säger att hon inte kan kommentera det påståendet eftersom hon inte har den underrättelseinformationen.

– Det vi måste göra är att, om Finland kommer med först, arbeta för att den tiden blir så kort som möjligt och att Sverige är starkt under den tiden.

Hon tycker att Kristersson måste få till samling: Partierna i regeringskonstellationen måste hålla samtliga riksdagspartier informerade om händelseutvecklingen.

"Känner en oro"

Det är också viktigt med tydlig information till svenska folket och att Kristersson förklarar vad det betyder när han säger att Sverige är "förberett". Sedan vill hon se ett fortsatt intensivt diplomatiskt arbete så att inte Ungern gör som Turkiet.

– Många människor i vårt land känner en oro efter statsministerns besked i dag om att det finns en ökad risk för att Finland kommer gå med i Nato före Sverige.

På frågan hur hon ser på risken att Sverige hamnar i ett limbo som varar längre än till Natos toppmöte i Vilnius i juli säger Andersson:

– Svaret på den frågan finns hos president Erdogan och hos Viktor Orbán.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons