Nyheter

Anders Eklund döms till livstids fängelse

Falu tingsrätt dömer som väntat Anders Eklund till livstids fängelse för morden på Engla Juncosa Höglund och Pernilla Hellgren.
Nyheter • Publicerad 6 oktober 2008
Foto: 

Eklund erkände båda morden efter att vid ett förhör ha konfronterats med DNA-bevisning i Pernillafallet.

Hans advokat Leif Silbersky har inte invänt mot livstidsstraffet men tryckt hårt på att Eklund måste få vård i fängelset.

Två rättspsykiatriska utredningar har kommit till slutsatsen att Eklund visserligen är psykiskt störd, men inte så allvarligt att han inte kan dömas till fängelse.

På eftermiddagen den 5 april i år fick Eklund syn på tioåriga Engla när hon kom cyklande på en grusväg utanför Stjärnsund i Dalarna. Han körde enligt egen utsago ikapp henne och började prata. När Engla, som Eklund uttryckte det, ”mopsade sig” tappade han fattningen och fick ”tunnelseende”. Han våldtog och ströp sedan flickan och dumpade hennes kropp på en ödslig skogsväg sedan han försökte bränna kroppen.

Åtta år tidigare, den 4 juni 2000, förföljde Eklund 31-åriga Pernilla Hellgren när hon gick hem från en gatufestival i Falun. På en ödslig plats överföll, våldtog och ströp han henne. Kroppen lämnades synlig och avklädd i ett skogsparti.

Åklagare utreder om Dalapolisen gjort något straffbart fel när de missade att kolla tidigare tips som pekade ut Eklund som skyldig till Pernilla-mordet. Dalapolisen har själv ställt frågan om tragedin med mordet på Engla kunde ha undvikits. Utredningen om misstänkt tjänstefel beräknas bli klar inom kort.

Eklund döms att betala totalt 860 000 kronor i skadestånd till målsägandena, vilket är ett lägre belopp än de yrkat på. De anhöriga får 75 000 kronor var och i något fall 50 000. Enligt tingsrätten ger nuvarande praxis inte utrymme för högre belopp än så.

Eklund döms även för grov våldtäkt, grov våldtäkt mot barn, försök till våldtäkt och barnpornografibrott.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.