Annons
Nyheter

Andelen äldre ökar mer än övriga befolkningen

Allt fler människor blir äldre och äldre i Sverige. Trots det beskrivs de inte så ofta, menar Statistiska centralbyrån (SCB), som nu tagit fram statistik på hur de äldre lever idag.
Samhälle • Publicerad 10 februari 2022
Att folk blir äldre och äldre är en utveckling som beräknas fortsätta i framtiden. Arkivbild.
Att folk blir äldre och äldre är en utveckling som beräknas fortsätta i framtiden. Arkivbild.Foto: Amir Nabizadeh/TT

Det finns mer än 2,6 miljoner människor i landet som är 60 år och äldre, visar siffror från 2020 som SCB tagit fram.

Åldersgruppen har procentuellt sett ökat mer än befolkningen som helhet. De senaste 50 åren har antalet personer som är 60 år och äldre ökat med 65 procent samtidigt som befolkningsmängdens ökning ligger på knappt 30 procent.

Annons

Sedan 50 år tillbaka har även antalet personer äldre än 90 år dubblerats.

Att folk blir äldre och äldre är en utveckling som beräknas fortsätta i framtiden, uppger SCB.

Bor sällan själva

Landets äldre bor oftast tillsammans med en partner i ett litet hus och fortsätter förvärvsarbeta efter 65-årsdagen.

60 procent bor tillsammans med en partner medan 35 procent lever ensamma. Endast 5 procent har en alternativ boendeform.

Över hälften av personerna i åldersgruppen bor i småhus men det är vanligare bland män än bland kvinnor. Det är även vanligare att bo i småhus bland personer mellan 60 och 79 år än bland de som är 80 år och äldre. För kvinnor över 90 år är en specialbostad den vanligaste boendeformen.

Arbete efter pension

Statistiken visar att 25 procent av män i 70-årsåldern förvärvsarbetar efter pensionen medan kvinnorna i större utsträckning verkar stanna hemma. Efter sin 70-årsdag arbetar 13 procent av äldre kvinnor.

Äldre med eftergymnasial utbildning förvärvsarbetar i högre utsträckning.

Skillnad i inkomst

Inkomstnivån varierar beroende på kön, ålder, civilstånd, utbildning och var man är född.

För äldre kvinnor är medianinkomsten lägre än för äldre män. Det syns även en skillnad i inkomst för personer med eftergymnasial utbildning jämfört med de utan.

Gifta män visar sig också ha högre inkomst än ogifta, medan skillnader i inkomst efter civilstånd för kvinnor är små. Däremot är andelen med låg inkomst högre bland utrikesfödda än för dem födda i Sverige.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons