Nyheter

Amnesty: Värre än under Mubarak

Egyptens militära ledare har inte levt upp till sina löften och har till och med begått värre rättsövergrepp är Hosni Mubaraks regim gjorde, enligt en Amnestyrapport.
Nyheter • Publicerad 22 november 2011
Foto: Khalil Hamra/AP

Listan på människorättsbrott är bedrövlig, skriver organisationen.

"Genom att använda militärdomstolar för att döma tusentals civila, slå ner på fredliga demonstrationer och utöka befogenheterna i Mubaraks tvångslagar har militärrådet fortsatt traditionen av repressivt styre, som 25 januari-demonstranterna slogs så hårt för att bli av med".

"De som utmanat eller kritiserat militärrådet – demonstranter, journalister, bloggare, strejkande arbetare – har skoningslöst slagits ner i ett försök att tysta dem", sade Amnestys Philip Luther.

Omkring 12 000 civila har stått inför militärdomstolar på bara nio månader, anklagade för bland annat "ligistfasoner" och för att ha "skymfat armén".

Minst 20 000 demonstranter på Tahrirtorget i Kairo visade natten till tisdagen sitt missnöje med militärrådet. Åtminstone 33 människor har dödats vid demonstrationer i Kairo och andra städer sedan i lördags. Enligt aktivisterna sköt polisen tårgas och skarpa skott under måndagen.

Samtidigt manade rådet till lugn medan det uppgavs försöka få fram en ny premiärminister, men rådet vägrade säga om det ämnade acceptera regeringens avskedsansökan som lämnades in på måndagen.

Nästa vecka ska de första fria parlamentsvalen på flera decennier inledas efter förre presidenten Hosni Mubaraks 30-åriga styre.

Många egyptier, utländska politiker och analytiker fruktar att militärrådet vill behålla makten som det suttit på sedan Mubarak avgick i februari. Tanken skulle i så fall vara att skapa så mycket oro och instabilitet i landet att valet ställs in.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.