Annons
Nyheter

Amnesty: Ställ Chiles polischefer till svars

Demonstranter utsattes för allvarliga människorättsövergrepp under Chiles massiva protester i fjol, konstaterar Amnesty International – som kräver en utredning av polischefernas ansvar.
Chile • Publicerad 15 oktober 2020
Poliser avfyrar tårgasbehållare mot demonstranter under protester i Chiles huvudstad Santiago den 6 mars. Arkivbild.
Poliser avfyrar tårgasbehållare mot demonstranter under protester i Chiles huvudstad Santiago den 6 mars. Arkivbild.Foto: Esteban Felix/AP/TT

En höjning av biljettpriset i Santiagos tunnelbana var den tändande gnistan som utlöste de historiska protesterna för ett år sedan. Åratal av frustration över väldiga inkomstklyftor, höga levnadsomkostnader och bristande offentlig service vällde ut i form av miljontals demonstrerande runt om i landet.

Det var först i och med coronanedstängningen i våras som protesterna tillfälligt upphörde. Då hade över 30 människor dödats, 3 000 skadats och tiotusentals gripits.

Annons

Flera tusen brottsanmälningar har gjorts om olika former av övervåld från polisen. Enligt Chiles människorättsinstitut INDH drabbades närmare 400 personer av ögonskador, ofta orsakade av tårgasbehållare som avfyrats mot demonstranterna.

"Tortyrliknande handlingar"

Även Amnesty International har dokumenterat flera fall av överdrivet polisvåld och allvarliga människorättskränkningar mot demonstranter. Detta i en ny rapport där man granskat polisens agerande mellan den 18 oktober och 30 november i fjol.

Polisledningen försökte inte heller stoppa övervåldet, enligt människorättsorganisationen – som drar slutsatsen att övergreppen möjliggjordes av en uttalad strategi att avskräcka från protester.

"De som hade befälet över den nationella polisstyrkan tillät att tortyrliknande handlingar och andra övergrepp kunde ske mot demonstranter eftersom de bedömde det som ett nödvändigt ont för att till varje pris kunna skingra folksamlingarna", säger Erika Guevara-Rosas, Amnesty Internationals chef för Amerikaregionen, enligt ett pressmeddelande.

Upplopp och plundring

Människorättsorganisationen uppmanar Chile att utreda även de högsta polischefernas ansvar för övervåldet.

"Allt politiskt, administrativt och även kriminellt ansvar, upp till den allra högsta nivån, måste utkrävas. Det handlar om alla som genom sin position visste eller borde ha insett vidden av människorättskränkningarna och som inte stoppade dem", säger Erika Guevara-Rosas.

Myndigheterna har hänvisat till att man varit tvungen att agera mot protester som delvis urartade i upplopp och plundring som orsakade stora ekonomiska skador. President Sebastián Piñeras regering har nekat till att polisledningen sett mellan fingrarna på övervåld och att enskilda fall kommer att utredas ordentligt.

Demonstrationer har brutit ut på nytt i Santiago inför årsdagen av protesternas början den 18 oktober. Nya spänningar mellan polis och demonstranter har uppstått efter att en tonårspojke föll från en bro i samband med sammandrabbningar med säkerhetsstyrkor tidigare i oktober.

Fallet är under utredning.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons