Annons
Nyheter

Amerikansk stad dissar högljudda lövblåsare

USA • Publicerad 18 april 2021
Hej då till bensindrivna lövblåsare, säger Burlington i Vermont, USA. Arkivbild.
Hej då till bensindrivna lövblåsare, säger Burlington i Vermont, USA. Arkivbild.Foto: Amy Newman/AP/TT

Staden Burlington i den amerikanska delstaten Vermont säger hej då till störiga lövblåsare.

I veckan beslutade kommunfullmäktige att införa ett förbud mot högljudda och bensindrivna lövblåsare i staden. I stället kommer den som vill blåsa löv framöver att behöva byta till en tystare, eldriven variant, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Annons

När det gäller kommunal verksamhet börjar förbudet gälla från och med augusti, medan samtliga företag och invånare har fram till slutet av maj nästa år på sig att övergå till den för hörseln beskedligare typen.

Bensindrivna lövblåsare ger ifrån sig ljud på upp till 90 decibel, vilket kan leda till hörselskador efter två timmars exponering, enligt amerikanska Center for Disease Control and Prevention (CDC). Därtill bidrar bensinmotorerna till luftföroreningar i området.

De nya kraven slår fast att den högsta tillåtna ljudnivån för eldrivna lövblåsare är 65 decibel, vilket motsvarar bullret från en vanlig tvättmaskin.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons