Annons
Nyheter

Amazonas svämmar över – undantagstillstånd

Nära 370 000 människor i Amazonas i Brasilien har drabbats av omfattande översvämningar. Klimatförändringar har förvärrat de kraftiga regnen.
"Tyvärr har allvarliga översvämningar inträffat om och om igen det senaste årtiondet", säger forskaren Luna Gripp.
Brasilien • Publicerad 24 maj 2022
En pojke paddlar sig fram på en kylskåpsdörr på en översvämmad gata i Iranduba, Brasilien.
En pojke paddlar sig fram på en kylskåpsdörr på en översvämmad gata i Iranduba, Brasilien.Foto: Edmar Barros/AP/TT
Raimundo da Silva Reis i Iranduba står på en planka som håller honom och hans ägodelar ovanför vattnet.
Raimundo da Silva Reis i Iranduba står på en planka som håller honom och hans ägodelar ovanför vattnet.Foto: Edmar Barros/AP/TT

För andra året i rad har invånare i Amazonas regnskog slagits av kraftiga översvämningar. Hundratusentals har redan drabbats och vattnet fortsätter att stiga.

De senaste två åren har de kraftiga regnen förknippats med väderfenomenet La Niña, som enligt forskare intensifieras av klimatförändringar.

Annons

I Manaus, Amazonas största stad, började man följa vattennivåerna 1902. De sju värsta översvämningarna har inträffat de senaste tio åren, inklusive i år.

"Det är en bekräftelse på att extrema klimathändelser ökar kraftigt", säger Luna Gripp, forskare i geovetenskap som övervakar den västra Amazonflodens vattennivåer för Brasiliens geologiska statistikmyndighet (CPRM), i en skriftlig kommentar.

Två översvämningar

Endast i delstaten Amazonas har 367 000 människor drabbats av de senaste översvämningarna, enligt delstatens civilförsvarsmyndighet.

– Jag tog mig genom förra årets översvämning, och nu hanterar jag 2022 års översvämning, säger fiskaren Raimundo da Silva Reis, som bor med sin son i staden Iranduba.

Han har byggt en provisorisk platå av en träplank i sin bostad för att komma över vattennivån inomhus.

Vattenståndet brukar nå sin topp i Manaus i mitten av juni och det tar veckor, ibland månader, för flodvattnet att sjunka undan.

Jordbruk skadas

Sammanlagt fem floder, däribland Amazonas och bifloden Rio Negro, är översvämmade i Amazonas för tillfället vilket lett till att 35 kommuner i den brasilianska delstaten utfärdat undantagstillstånd.

Översvämningarna orsakar också stor skada på jordbruket, som ofta bedrivs nära flodbanken där jorden är näringsrik, säger Charlis Barros, chef på civilförsvarsmyndigheten.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons