Nyheter

Alltfler nobbar ålen på julbordet

Den utrotningshotade ålen är i år portad på många julbord.
Nyheter • Publicerad 1 december 2009
Ålen är nu en rödlistad fisk.
Ålen är nu en rödlistad fisk.Foto: ANNELI SVANSTRÖM

Men gästerna bör också avstå från lutfisk om den är gjord på rödlistad långa och från fiskrom om den kommer från rödlistad matfisk, råder Världsnaturfonden inför jul- och nyårshelgen.

Alla stora färjerederier avstår i år från den feta delikatessen på de flitigt utnyttjade julborden och allt fler restauranger och livsmedelskedjor följer efter, visar en rundringning som Världsnaturfonden (WWF) gjort.

Bara en spillra, cirka en procent, av det vilda ålbeståndet finns kvar Europa och arten är rödlistad i EU, hos Artdatabanken och i WWF:s fiskguide. Utfiskning, miljöförstöring och kraftverksdammar, där de avlånga fiskarna ofta fastnar, pekas ut som bovar.

Ålen rensas ut

Ändå är det svårt för många, särskilt i södra Sverige där åltraditionen är starkast, att avstå från julbordets kokta, rökta eller luade ål. Men WWF:s undersökning visar att konsumentbojkotter och opinionsarbete börjar ge resultat.

– Av de stora färjerederierna var det tre som serverade ål förra året, i år har alla tagit bort den. När de har fått kunskap om situationen för ålen har man tagit och även verkställt besluten, det är väldigt positivt, säger Inger Näslund, fiskeansvarig på WWF.

På samma sätt har alla ledande livsmedelskedjor och en rad kända restauranger strukit ålen från sina menyer.

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) lanserar nu rökt röding som ett gott alternativ till ål. Flera restauranger har också nappat på idén att röka annan fet fisk i ålens ställe.

Rödlistad långa

WWF vill även bannlysa annan fisk på jultallrikarna, bland annat lutfisk gjord på den rödlistade långan.

– Långa är absolut inte så hotad som ålen, men bestånden är på nedåtgående och väldigt utfiskade i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Vi trodde den var ok i Barents hav, men det var den inte, säger Inger Näslund.

Ett alternativ är att göra lutfisk på sej eller torsk. Måltidsföretaget Sodexo, som bland annat levererar mat till äldreomsorgen, krävde i år att lutfisken skulle göras av sej eller torsk om den skulle få plats på julbordet.

På julbordet finns ofta fiskrom av olika slag, något WWF också vill ändra på. Organisationen anser att man bör undvika rom från exempelvis stör, även odlad sådan, och helst också från stenbit och siklöja.

TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.