Annons
Nyheter

Tonåring räddad över en vecka efter skalvet

En 17-årig pojke har räddats från bråten av ett raserat hus i Turkiet. Ytterligare två personer har hittats vid liv – över åtta dagar efter det enormt kraftfulla skalvet.
– Vi är så lyckliga, säger en släkting till en av de räddade.
Turkiet • Publicerad 14 februari 2023
17-årige Muhammed Enes Yeninar har räddats levande från rasmassorna i det hårt drabbade Kahramanmaras i centrala Turkiet.
17-årige Muhammed Enes Yeninar har räddats levande från rasmassorna i det hårt drabbade Kahramanmaras i centrala Turkiet.Foto: Ismail Coskun/AP/TT

Ur rasmassorna nära skalvets epicentrum räddades 17-årige Muhammed Enes Yeninar och ytterligare en person på tisdagen. Muhammed Enes Yeninar sveptes in i en särskild filt och fördes på bår till en väntande ambulans. Efter några kramar och applåder bad räddningsarbetarna alla att vara tysta igen och fortsatte att ropa efter överlevande.

Och på ytterligare en plats i Turkiet har en ung man räddats levande. Räddningsarbetare i Adiyamanprovinsen nådde fram till 18-årige Muhammed Cafer Cetin som begravts under en byggnad.

Annons

Läkare gav honom först dropp innan de påbörjade det farliga arbetet med att försöka få loss honom från resterna av byggnaden, som fortsatte att rasa medan räddningsarbetet pågick.

Till slut lyckades de stödja hans nacke, förse honom med en syrgasmask, få upp honom på en bärbar brits – och lyfta ut honom från bråten.

Över 38 000 döda

Att hitta överlevande så lång tid efter ett skalv är mycket ovanligt. Totalt har nu över 38 000 människor konstaterats döda i jordskalvet, som inträffade den 6 februari och främst drabbade Turkiet och Syrien. En ökning av antalet döda kom på tisdagskvällen när landets presidentkansli meddelade en dödssiffra på 35 418 omkomna.

Bland dem som överlevt ökar desperationen. Räddningsarbetarnas fokus ligger på att försöka förse dem med mat och tak över huvudet.

26 miljoner påverkade

Omkring 1,2 miljoner personer i Turkiet har enligt regeringskällor tagit sin tillflykt till studentboenden. 206 000 tält uppges ha rests i de drabbade områdena och 400 000 människor evakuerats.

Enligt FN är minst 870 000 människor i akut behov av varm mat i Turkiet och Syrien. Bara i Syrien kan uppemot 5,3 miljoner ha blivit hemlösa efter skalven.

Nära 26 miljoner människor påverkas av katastrofen enligt Världshälsoorganisationen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons