Annons
Nyheter

Allt mer matpengar läggs på krogen

Svenskarna lägger allt större andel av sina matpengar på krogen.
Nyheter • Publicerad 24 mars 2014
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

För 30 år sedan lades var fjärde krona på måltider utanför hemmet. Nu går var tredje krona till mat som någon annan lagat.

Det är analysföretaget Delfi marknadspartner som kartlägger livsmedelsköp och restaurangernas omsättning. Totalt lade vi omkring 93 miljarder kronor, inklusive moms, på lagad mat utanför hemmet, enligt de senaste siffrorna som avser 2012.

Annons

Som andel av de totala matinköpen motsvarar det en liten minskning, men den beror enligt Delfis vice vd Joakim Browall på den sänkta restaurangmomsen. Det totala antalet måltider som serverades ökade med 3,3 procent jämfört med 2011. Nästan 60 procent av måltiderna åts på krogen. Den offentliga sektorn – skolor, dagis, sjukhus – stod för resterande 40 procent.

– Restaurangbranschen gick väldigt bra 2012 trots att det var lågkonjunktur. Det är ovanligt eftersom krogbranschen brukar vara konjunkturkänslig. Det beror helt på momssänkningen, säger Joakim Browall.

Den privata sektorn – restauranger, kaféer och pubar – ökar dessutom och har gjort under lång tid. 1983 lade vi 25 procent av våra måltidspengar på mat utanför hemmet. 2012 var motsvarande siffra 33 procent.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons