Allt liv dött i ungersk flod
Slammet från floden har nått Donau.
– Hela ekosystemet i floden Marcal har förstörts, beroende på mycket höga mängder av alkaliska ämnen som har dödat allt, sade på torsdagen Tibor Dobson som leder det regionala katastrofarbetet.
– All fisk har dött och vi har inte heller haft möjlighet att rädda vegetationen, sade Dobson till den ungerska nyhetsbyrån MTI.
– Vi har vid flera tillfällen försökt att sänka de alkaliska nivåerna i Marcal genom syrahaltiga ämnen och gips, men utan framgång, tillade han.
Målet är att få ned pH-nivån till ett värde under 9 i Donau, för att rädda den stora flodens ekosystem.
Ungern vill ha experthjälp för att bekämpa det giftiga utsläppet, inte pengar. Det sade den ungerske premiärministern Viktor Orban på torsdagen vid ett besök i den hårt drabbade byn Kolontar, rapporterar AFP.
– Ungern är starkt nog för att kunna bekämpa effekterna av katastrofen. Vi behöver inte finansiell hjälp från utlandet, men vi är öppna för all expertis som kan hjälpa oss.
Giftslammet från ett ungerskt aluminiumverk nådde på torsdagen Europas näst längsta flod. Donau rinner genom flera länder på sin väg till Svarta havet, och oron blir nu akut över att katastrofen ska sprida sig.
En damm vid aluminiumverket brast i måndags, vilket resulterade i att över en miljon kubikmeter slam forsade ut över bygden. Flera människoliv har gått förlorade, otaliga djur har dödats. Utsläppet beräknas ta över ett år att städa upp.
Ungerska myndigheter bekräftar på Reuters förfrågan att det röda, frätande, giftslammet har nått floden Raba, men förnekar att det skulle ha nått Donau. I floden Marcal dog fiskarna av det basiska slammet, försök att sänka sörjans farligt höga pH-värde fortsätter.
Många av de akuta skadorna har varit brännskador till följd av slammets frätande basiska egenskaper och höga pH-värde.
Men slammet är också en restprodukt av aluminiumframställning från malm med höga halter av farliga tungmetaller. När man tar bort aluminiumet blir de farliga tungmetallerna kvar.
Therese Jakobsson, ekotoxikolog på Greenpeace varnar för de långsiktiga miljöriskerna.
– Tungmetallerna har väldigt många olika toxikologiska effekter, till exempel så skadar det hjärnan, nervsystemet, njurarna och de reproduktiva systemen, säger hon.
Greenpeace hävdar att utsläppens effekter blir förödande för miljön, inte minst när det når floder och sprids i vatten. Therese Jakobsson säger att de farliga ämnen som finns i slammet sprids i hela ekosystemet och stannar sedan där eftersom tungmetaller inte bryts ned.
– Man får effekter hos allt från mikroorganismer i jorden till fiskar i vattnet och till slut människor som får i sig det här. De långsiktiga effekterna kan bli väldigt stora.
Det ungerska aluminiumverket Aika som den brustna dammen tillhör är ett av femton i Europa. Trots att de skador på miljön som uppstått varit omfattande när det röda slammet sköljt över stora områden, är aluminiumverket ett av de mindre i Europa. Enligt en utredning från EU-kommissionen har produktionen varit mer än fem gånger så stor på det irländska aluminiumverket i Aughinish och mer än fyra gånger så stor i San Ciprian-verket i Spanien.
De klart största producenterna av aluminium i Europa är Ryssland och Grekland.