Annons
Nyheter

Allt längre väntan på a-kassa

Arbetslösheten får kötiderna hos vissa a-kassor att skena. Hos statliga Alfakassan får man vänta uppemot fyra månader på ersättning.
Nyheter • Publicerad 3 november 2009

Mängder av arbetslösa får vänta allt längre på att få sin a-kasseersättning. Hos flera a-kassor har väntetiderna ökat markant, enligt ny statistik från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF).

Hos Alfakassan har väntetiden ökat med hela tio veckor till 17 veckor, jämfört med oktober i fjol.

Annons

– De har en knepig uppgift, men det är ändå inte acceptabelt, säger IAF:s generaldirektör Anne-Marie Qvarfort.

Alfakassans problem består bland annat av att den har en ospecificerad målgrupp och därför har det svårare med framförhållningen.

Många klagomål

Den statliga a-kassan har länge haft problem med långa väntetider och klagomålen mot den har varit många utan att det blivit bättre, tvärtom visar statistiken alltså ännu längre kötid. I början av året inledde IAF en granskning och enligt Anne-Marie Qvarfort har ändå förbättringar skett.

– Men det syns ännu inte på vårt sätt att mäta, säger hon.

Och några egentliga sanktionsmöjligheter har inte myndigheten, förutom att dra in statsbidraget, men det förbättrar knappast läget för de arbetslösa.

– Det gäller att ha tummen i ögat på dem, säger Qvarfort.

Även Byggnads har IAF efter sig. Där handlar problemet om alla de som jobbat i Norge och kommer hem, men det berör inte så många, enligt Qvarfort.

Andra kassor där de arbetslösa får vänta allt längre är ST:s och Elektrikernas a-kassor. En förklaring är att a-kassorna i och med de nya reglerna måste hämta in fler uppgifter från arbetsgivarna. En annan förklaring är att det tar lång tid att skola in nya handläggare.

Men de förändringarna har drabbat alla och förklarar inte att till exempel ST:s kassa har dubbelt så lång väntetid som snittet. Och a-kassechefen Rolf Darner har ingen bra förklaring.

Annons

Duktiga metallare

IF Metall däremot, som drabbats allra hårdast av jättekrisen i industrin, med runt var fjärde medlem som arbetslös har klarat anstormningen bra. På ett år har väntetiden ökat från fem till sex veckor.

– De har klarat sitt uppdrag försvarbart, säger Qvarfort.

För många arbetslösa som väntar på sina pengar är det socialbidrag hos sin kommun som står till buds. Men det är ibland ett moment 22. Många kommuner vill först se ett avslag hos a-kassan innan pengar betalas ut, ett besked som den arbetslöse kan få vänta länge på.

– Men kommunerna har möjlighet att då ge ett lån, säger Qvarfort.

Väntetider hos a-kassan

Totalt sett har väntetiden för att få inkomstrelaterad ersättning hos de olika a-kassorna ökat med en vecka till åtta veckor, från oktober i fjol till oktober i år.

Väntetiden för att få grundbeloppet i arbetslöshetsförsäkringen har samtidigt ökat med hela elva veckor till 19 veckor. Nästan 75 procent av alla utbetalningar av grundbeloppet kommer från Alfakassan.

Väntetiden mäts som antalet veckor från det att personen blir arbetslös tills dess att den första utbetalningen sker.

A-kassor med längst kö

A–kassa Kötid i veckor (okt 09)

Alfas 17

ST:s 14

Småföretagarnas 14

Fiskarnas 14

Elektrikernas 12

Teaterverksammas 12

Samtliga kassor 8

Kötiden beräknad som genomströmningstider där 50 procent av ärendena passerat det angivna antalet veckor.

Källa: IAF

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons