Annons
Nyheter

Allt fler par separerar ekonomin

Det blir vanligare att par som bor tillsammans delar upp sin ekonomi.
Nyheter • Publicerad 24 april 2014
Foto: Bertil Ericson / TT

Enligt Nordeas enkät har nu mindre än hälften av paren helt gemensam ekonomi.

Samtidigt döljer tio procent dyra inköp för varann ibland.

Annons

Lite mindre än hälften, 48 procent, av de tillfrågade i Nordeas nya undersökning svarar att de har helt gemensam ekonomi. För fyra år sedan var motsvarande siffra 58 procent.

Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson tror att tendensen delvis kan bero på att det har blivit lättare att hålla koll på sin egen ekonomi, inte minst med hjälp av alla nya ekonomiappar.

– Vi har också fått mer pengar i plånboken de senaste åren och jag tycker att det är en bra utveckling att man går till någon form av egen ekonomi, när man tar mer ansvar för sina pengar, säger Gabrielsson.

– Men ibland är man så kär att man vill ha pengarna helt tillsammans och då ska man förstås ha det.

Det är också fler som gör budget och det är färre som döljer inköp för sin partner. Men ekonomi är ofta ett känsligt ämne och många har svårt att prata med sin partner om ekonomin.

– Omkring tio procent uppger att det finns en oärlighet och att man är missnöjd med hur partnern använder pengar, säger Gabrielsson.

1 500 svarade i enkäten

1 500 personer i åldern 18–65 år deltog i undersökningen som genomfördes av TNS Gallup på uppdrag av Nordea. Datainsamlingen gjordes 29 november till 12 december 2013 i form av intervjuer med TNS webbpanel. Svaren har viktats i fråga om ålder, kön och region.

Källa: Nordea

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons