Nyheter

Allt färre fuskar med bilbältet

Nya mätningar visar att vi blir allt duktigare på att använda bilbältet, men på sina håll slarvas det fortfarande mycket.
Nyheter • Publicerad 2 november 2011
Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

En studie från trafiksäkerhetsorganisationen NTF visar att 92,6 procent av dem i framsätet har bältet på, en ökning med två procentenheter sedan förra året. Samtidigt är skillnaderna stora mellan landets kommuner.

I Piteå är man bäst med 99,7 procents bältesanvändning. I Botkyrka utanför Stockholm är det sämre – bara 62 procent.

– Bilbältet är den viktigaste säkerheten i en bil. I varannan dödsolycka har inte bälte använts, säger Richard Cosini, kommunikationschef på NTF.

Undersökningen omfattar för första gången samtliga kommuner i landet.

– Traditionellt sett brukar glesbygd hamna långt ner på listan, men nu har vi sett förbättringar i exempelvis Norrland. Det kan bero på att information om riskerna gått fram, säger Richard Cosini.

Sektionschefen på trafikpolisen i Vänersborg, Anders Lindberg, har sin bild över bältesfuskarna.

– Förarna till företagsbilar glömmer ofta bältet. Lastbilschaufförer har blivit bättre, men är fortfarande sämre än privatbilister. Alkoholpåverkade och kriminella förare hoppar över bältet fler gånger än de som har körkort, äger sin bil och betalar fordonsskatt, säger han.

Så här gjordes studien

Sammanlagt har 270 000 observationer av bältesanvändningen gjorts i landets 290 kommuner.

Minst 500 fordon observeras i varje kommun.

Det är funktionärer från NTF:s medlemsorganisationer som gör observationerna.

Enligt NTF är det ofta unga män som struntar i bältet. Äldre kvinnor glömmer det sällan.

Källa: NTF

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.