Annons
Nyheter

"Alla partier skulle tjäna på det här"

Gudrun Schymans och Feministiskt initiativs homepartyrörelse har växt och får inte längre plats i vardagsrummen.
Nyheter • Publicerad 8 maj 2014
Foto: 

– Alla partier skulle tjäna på att jobba på det här sättet, säger hon.

En vit skåpbil svänger in på folktom gata i Majorna i Göteborg och parkerar framför en dörr där någon hängt en ensam lila ballong. På bilens sida sitter ett FI-märke, och ut från passagerarplatsen kliver Gudrun Schyman.

Annons

Hon börjar genast bära informationsmaterial genom dörren med ballongen, in i bostadshusets lilla samlingslokal där 45 udda stolar radats upp jämte två slitna soffor.

– De stora partierna går ut i valrörelserna och knackar dörr. Jag säger att jag går in, och stannar i två timmar. Det är en väldig skillnad, säger Gudrun Schyman.

Hållit 200 möten

Om några minuter ska hon påbörja ännu ett homeparty, som Feministiskt initiativ kallar sina ambulerande seminarier. Sedan starten i augusti förra året har hon hållit i närmare 200 stycken.

– Jag hade ingen annan plan än att jag skulle komma till dem som samlade minst 25 personer. Och det var väldigt mycket vardagsrum under lång tid. Men sedan har det accelererat.

De senaste månaderna har Gudrun Schyman besökt kaféer, medborgarhus och lokaler snarare än människors bostäder. Samtidigt har FI gått från cirka 1 500 medlemmar i oktober till över 13 000 i början av maj.

Värva följare

Publiken består denna gång av 34 kvinnor och 6 män, nästan alla i 25- till 35-årsåldern, och Gudrun Schyman inleder med att ge dem tre uppdrag som i stort sett går ut på att de ska värva följare till FI. Åhörarna lyssnar koncentrerat när hon kör nonstop i närmare två timmar, pratar om allt från maktstrukturer och partibildning till hur FI kan påverka rikspolitiken.

Nyligen fick FI 2,3 procent av väljarstödet i en opinionsmätning. I en annan mätning hamnade partiet på 3,2. Men statsvetarprofessorn Lena Wängnerud vid Göteborgs universitet tror inte att det är ett direkt resultat av hembesöken.

– För medlemsantalet tror jag att de kan spela en ganska stor roll. Men för opinionsstödet en mindre roll eftersom de ändå når ett begränsat antal personer, säger Lena Wängnerud.

Annons

– Det som får snurr ute i befolkningen tror jag framför allt är mediernas uppmärksamhet kring de här mötena.

Jubel och applåder

När föreläsningen i Majorna är över får Gudrun Schyman jubel och högljudda applåder. Ingen av deltagarna som TT talar med kan på rak arm säga att de inte kommer att rösta på FI i de kommande valen. Flera säger sig däremot ha blivit slutligt övertygade om att göra det.

Gudrun Schyman tycker inte att hon talar för redan frälsta på sina möten, som hon definitivt tror är ett effektivt sätt att få röster.

– Ja, det är ett väldigt effektivt sätt att prata politik, och att möta upp det här stora intresset som faktiskt finns. Intresset av att prata ideologi och demokratins räckvidd.

Live-published photos and videos via Shootitlive(function(){var d=document,b=d.body,s=d.createElement('script');s.src='//s3-eu-west-1.amazonaws.com/shootitlive/shootitlive.load.v1.1.borastidning.js';b.insertBefore(s,b.firstChild);}())

Hemmafest med FI

Gudrun Schyman deltar ofta i tre homepartyn om dagen, ibland fyra eller fem.

Konceptet går ut på att den som vill ha ett homeparty med Feministiskt initiativ ordnar lokal och samlar ihop minst 15 personer, så kommer en talesperson från FI och pratar om partiet och dess politik. Det kostar ingenting.

FI får in mellan fem och femton förfrågningar varje dag. Möten hålls i hela landet och planeras även i bland annat Oslo, London och Berlin.

Schyman är sedan flera månader tillbaka uppbokad fram till riksdagsvalet.

Källa: Feministiskt initiativ.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons