Annons
Nyheter

Äldsta kvinnan i landet firar 110

Grillbybon Maria Eriksson är äldst i Sverige och fyller 110 på söndag. Men hon rekommenderar egentligen inte någon att bli gammal.
Nyheter • Publicerad 26 mars 2010

– Nej, det är inte så roligt. Man blir ensam när alla vänner dör. Bästa tiden i mitt liv var när jag var ung och frisk och kunde jobba, säger 109-åringen till Upsala Nya Tidning.

Maria vill absolut inte höra talas om några gåvor på söndag.

Annons

– Det är bättre om de unga får presenter, säger hon.

Maria Eriksson är numera den allra äldsta av över 1 500 hundraplussare i Sverige, och hon tror att hon brås på andra i släkten som också blivit gamla. När hon var liten fanns väldigt lite av dagens teknik, och på landsbygden där hon växte upp fanns inga bilar.

– Det vi gjorde som barn var att hjälpa till. Och sedan när man blev lite äldre mjölkade man morgon och kväll, säger hon till UNT.

I genomsnitt blir svenska män 79 år och kvinnor 83,2 år. Världens äldsta människa blev 122 år. Hälften av de barn som föds i dag antas bli minst 100 år. För att få ett långt liv är det viktigt både att tänka och leva hälsosamt samt ha en positiv attityd, enligt tidningen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons