Äldrevårdens anseende ska räddas
Kryphålen i skattelagstiftningen ska täppas till och Socialstyrelsen ska utreda hur bra den privata omsorgen är – egentligen.
Oppositionen är dock kritisk.
Rapporter om äldre som tvingas gå i blöjor överfulla med kiss, dålig hygien, personalbrist och otillräcklig vård av de gamla – samtidigt som vårdbolagen plockar ut miljardvinster.
Den senaste tiden har skandalerna om vanvård inom den privata äldreomsorgen duggat tätt.
Utanför det privatdrivna Vintertullens äldreboende på Södermalm i Stockholm möter TT Elsa Enbom, 90 år, som fått besök av sin väninna Margareta Wängberg, 65 år.
Elsa Enbom har bara bott där i några månader, trivs bra, men har inte hunnit bo in sig ännu. Hon är inte orolig efter den senaste tidens rubriker. Det är däremot Margareta Wängberg.
– Man blir ju väldigt orolig, säger hon.
Båda välkomnar dock att reglerna nu ska ses över så att vårdbolagen inte ska kunna ta ut stora vinster utan att betala skatt.
Lag för hela näringslivet
Enligt finansminister Anders Borg (M) ska nu Skatteverket få i uppdrag att undersöka hur företag inom vård, skola och omsorg gör ränteavdrag. Skatteverket ska också se över om det finns nya metoder för att göra sådana avdrag som man inte känner till.
Under våren ska även en stopplagstiftning utredas, som ska förhindra "aggressiva" ränteavdrag.
– Vi har ingen synpunkt på vilken typ av ägare som driver en viss typ av bolag. Däremot ska alla betala rimligt med skatt.
Borg tror att förslaget kan vara klart redan under våren 2012 och kunna träda i kraft i januari 2013.
Lagstiftningen kommer att omfatta hela näringslivet och inte bara företag om vård, skola och omsorg, något som kan röra upp, tror Borg.
– Det kan säkert bli en del rabalder kring detta i näringslivet. Men vi har kommit fram till att detta måste göras, säger han.
"Åtgärderna räcker inte"
Andra planerade insatser är att låta Socialstyrelsen reda ut om det finns några skillnader i kvalitet mellan privat och offentlig omsorg. Regeringen ska även utreda hur uppgiftslämnare, så kallade whistleblowers, som jobbar i privat regi kan få ett bättre skydd.
Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt tycker inte att förslagen i regeringens utspel är tillräckliga.
– Det blir alltmer uppenbart för allt fler att marknadsexperimentet inom skola, vård och omsorg – som Sverige nu är mitt uppe i – har slagit snett.
Inte heller Miljöpartiets Gustav Fridolin är särskilt imponerad.
– Utredningar i alla ära – i slutändan handlar det ändå om att ha tillräckligt med personal. Redan för ett år sedan föreslog vi att införa en minimi-bemanning inom äldrevården, men det förslaget röstade regeringen ner.
Vänsterpartiet vill gå ett steg till och helt stoppa vinstintressen i välfärdsverksamheter om de inte återinvesteras i verksamheten.