Annons
Nyheter

Hämndmord på mäklare ses som ren avrättning

Direkt efter att mäklaren öppnat sin ytterdörr blev han ihjälskjuten.
Nu döms en 73-årig man till fängelse i 16 år för ett mord som var en hämnd för en husförsäljning. Rätten beskriver det som en ren avrättning.
Brott • Publicerad 9 maj 2023
En äldre man i Växjö döms till 16 års fängelse för att ha skjutit ihjäl en fastighetsmäklare med ett jaktvapen. Arkivbild.
En äldre man i Växjö döms till 16 års fängelse för att ha skjutit ihjäl en fastighetsmäklare med ett jaktvapen. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Mordet skedde på kvällen den 22 november i fjol i Växjö – exakt fem år efter att huset såldes. Den 73-årige mannen ringde på dörrklockan till fastighetsmäklarens hus och när mannen, som var i 70-årsåldern, öppnade sin dörr avlossades jaktvapnet.

"Brottet är en ren hämndaktion och framstår som en avrättning", skriver rätten i sin dom.

Annons

– Rätten var ganska tydlig med att det inte var en slump att det sker fem år efter att han sålt. Vi har ett väldigt tydligt hämndmotiv, säger åklagaren Emma Berge.

Erkänt mord

Den 73-årige mannen har saknat fast bostad sedan hans hus såldes 2017. Han ska ha mått psykiskt dåligt sedan dess och har dragit slutsatsen att det beror på försäljningen, som han hävdar att han lurats till att genomföra.

Socialstyrelsens rättsliga råd har kommit fram till mordet begicks under en påverkan av psykisk störning, men att den inte var av allvarlig karaktär.

Att 73-åringen skulle dömas var väntat eftersom han har erkänt brottet. Påföljden blir 16 års fängelse.

– Jag tycker att det är bra att tingsrätten konstaterar att det är livstids fängelse för den här typen av gärning. Sedan landar de på 16 år och det är ju en avvägning, säger Emma Berge.

Åklagaren har ännu inte tagit ställning till om hon ska överklaga domen.

– Hade det blivit 12 eller 14 år hade jag definitivt överklagat, säger Emma Berge.

Kastade mordvapnet i en sjö

Rätten har tagit hänsyn till mannens ålder och att han på grund av en psykisk störning har nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande. Dessutom har 73-åringen hjälpt polisen i utredningen – omgående berättade mannen att han kastat mordvapnet i en sjö.

– Vapnet hade inte varit lätt för polisen att hitta annars. Det var ju en viktig pusselbit i det här ärendet, säger Emma Berge.

Mannen ska även betala ett skadestånd på närmare 490 000 kronor till bland annat tre av offrets anhöriga.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons