Annons
Nyheter

Åklagare: "Han kan ha gått vilse"

Pojken i femårsåldern som hittades död i Hagfors hade bara bott på hemmet i några veckor.
Enligt åklagare Stefan Wessberg har pojken setts gå ut genom en dörr.
Brott • Publicerad 16 juni 2021
Pojken i femårsåldern hittades död intill strandkanten.
Pojken i femårsåldern hittades död intill strandkanten.Foto: Joachim Lagercrantz/TT
Pojken hade bara bott på boendet i några veckor och kände inte till området.
Pojken hade bara bott på boendet i några veckor och kände inte till området.Foto: Joachim Lagercrantz/TT

På tisdagsmorgonen försvann en pojke i femårsåldern från ett HVB-hem i värmländska Hagfors. Drygt tre timmar senare hittades han död i vattnet intill en strandkant.

Åklagare Stefan Wessberg säger att enligt händelserapporten från polisen sågs pojken gå ut genom någon form av verandadörr av en annan boende strax före klockan sju på morgonen.

Annons

– Vi får kolla om de uppgifterna stämmer. Det är förvisso bra om de stämmer för då vet vi ju att han inte bara har försvunnit. Då finns en tidpunkt att utgå ifrån och misstanke att han går ut frivilligt, säger Stefan Wessberg.

Ny i området

Just nu pågår förundersökningen med rubricering vållande till annans död och vittnen förhörs. I händelserapporten framgår även att pojken bara hade bott på hemmet i några veckor.

– Han kände inte till området alls. Han kan ha gått vilse.

– Ansvaret för uppsikten faller på hemmet där han är placerad, säger Stefan Wessberg.

Åklagaren säger att det förmodligen kommer att ta några dagar innan det går att få substans i händelseförloppet. HVB-hemmet och Humana, som driver hemmet, har startat interna utredningar och anmält händelsen. Hemmet har tidigare varit anmält till Ivo, inspektionen för vård och omsorg, vid flera tillfällen.

Kyrkan öppen

Kyrkan i Hagfors beslöt sig för att vara öppen på onsdagen för allmänheten med möjlighet att tända ljus. Kyrkoherden Thomas Pfitzinger Drewes var en av alla Hagforsbor som spontant gick ut och sökte efter pojken vid händelsen. När pojken hittades med hjälp av drönare drog sig räddningstjänst och andra resurser tillbaka.

– Då var i alla fall jag av uppfattningen att allt var bra. Sedan tittade man på nyhetssidor och sociala medier, och det kom ingen information. Flera timmar senare såg vi att han var död och det kändes så klart väldigt hemskt. Det blev en chock, säger han.

I Hagfors kommun är Posom-gruppen, som kallas in vid kris och svåra händelser, inte aktiverad även om den har gått upp i beredskap.

– Det är en väldigt tragisk händelse och vi är en liten ort, så vi kanske kommer vidta åtgärder längre fram. I det här fallet är det ett privat HVB-hem och inte ett barn som var placerat av Hagfors kommun så i nuläget avvaktar vi, säger socialchefen Maria Persson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons