Nyheter

Åklagare begär resning om Marina

En 39-årig man friades två gånger från anklagelsen att ha mördat sin ex-sambo. Sedan hittades kvinnans gömda kropp, och en ny utredning startade.
Nyheter • Publicerad 22 januari 2013
Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

Nu vill åklagaren ställa 39-åringen inför domstol igen.

Den 31-åriga Marina Johansson försvann från sitt hem utanför Stenungsund i juli 2010. Hennes ex-sambo blev misstänkt för mord. Han åtalades, trots att kroppen inte hittats, men friades i såväl tingsrätt som hovrätt.

Ett och ett halvt år efter försvinnandet, i april 2012, hittades Marina Johanssons kropp dold vid en skogsväg cirka en mil från hemmet. Fyndet gjordes av organisationen Missing People. Nu leder det till att mordmisstankarna mot 39-åringen kan komma att prövas på nytt.

Chefsåklagare Niklas Sannerholm tycker att man funnit nya bevis, och vill att riksåklagaren (RÅ) ska begära resning i Högsta domstolen.

– Om de omständigheter vi funnit nu hade varit kända för domstolarna under rättegångarna, så hade det gett en fällande dom, enligt min uppfattning, säger Sannerholm till TT.

Den utredning som nu gjorts har inte haft någon särskild misstänkt. Ingen rättslig åtgärd kan vidtas mot den friade 39-åringen utan beslut av RÅ eller HD. Han är inte formellt misstänkt, har inte fått någon advokat, och kan resa som han vill.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.