Annons
Nyheter

Åkesson: ”Orimligt att folk tar lagen i egna händer”

SD-ledaren Jimmie Åkesson vill att det ska vara straffbart att gömma papperslösa. Och det ska vara en plikt att ange en granne som gör det, säger han i en intervju med Sydsvenskan.
SD går till val starkare än någonsin, anser Åkesson i sitt vårtal.
Politik • Publicerad 5 maj 2018
Gustav Fridolin och Jimmie Åkesson.
Gustav Fridolin och Jimmie Åkesson.Foto: Claudio Bresciani/TT

– Det är orimligt att folk tar lagen i egna händer och gömmer människor som inte har rätt att vara här, säger Åkesson Till Sydsvenskan.

På frågan om han inte är rädd för att skapa ett angiverisamhälle säger han att han är mer rädd för att det är som i dag, "fritt fram att gömma människor som uppehåller sig illegalt i vårt land".

Annons

– Det är fullständigt orimligt att man kan göra det utan att riskera någon påföljd, säger han.

MP-språkröret Gustav Fridolin är starkt kritisk till SD-ledaren Jimmie Åkessons förslag. Det strider mot demokratins grundläggande principer: rättstaten och integriteten, anser Fridolin.

– I historien finns samhällen som provat bygga system på att ange grannar, och de samhällena har vi inte kallat demokratier, säger Gustav Fridolin till TT.

Arkivbild på Gustav Fridolin.
Arkivbild på Gustav Fridolin.Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Han har också svårt att se hur förslaget skulle vara praktiskt genomförbart.

– Ska jag ange mina grannar för att de har en inneboende som ser utländsk ut, eller ha rätt att begära legitimation av alla som sover över hos min granne? undrar han.

Att det skulle kunna bidra till en effektivare utvisningsprocess håller Fridolin inte med om.

– Angiverisamhällen i världen har knappast kännetecknats av effektivitet. Misstänksamhet mot andra är inte ett effektivt samhällsystem, säger han.

Fridolin drar en parallell till Ungern, ett land med få flyktingar men där man har haft en valrörelse som nästan enbart handlat om flyktingar.

– Organisationer som jobbar med mänskliga rättigheter i landet konstaterar att nu används samma repressiva metoder som man först använde mot flyktingar också mot människor i Ungern, till exempel vill man begränsa föreningars rättigheter att uttala sig om politiken i landet, säger MP-språkröret.

I dag, med fyra månader kvar till valet, höll Åkesson sitt vårtal på Långholmen i Stockholm. Enligt SD-ledaren står årets val mellan dem som "mörkat" om sanningen och dem som vågat ta fram den i ljuset.

Annons

Han tog terrorattentatet på Drottninggatan som exempel.

– Det står mellan dem som fortfarande inte fattat någonting och dem som har fattat, sade han.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson håller sitt traditionella vårtal på Långholmen 2017.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson håller sitt traditionella vårtal på Långholmen 2017.Foto: Claudio Bresciani/TT

SD har tvingat de andra partierna, som han kallar en del av "samma vänsterliberala rörelse" till enorma positionsförflyttningar, enligt Åkesson.

Utvisning av kriminella, krav på svenskt medborgarskap och minskad asylinvandring står på programmet SD går till val på. SD kommer att fortsätta att arbeta för lösningar som "etablissemanget" inte vill tala om, lovar han.

Opinionsklimatet är betydligt mer gynnsamt denna vår jämfört med inför det förra valet, 2014, för SD. Och Socialdemokraterna och Moderaterna har tagit stora steg åt Åkessons håll vad gäller invandrings- och integrationspolitik. Det är också ett stort omslag jämfört med för fyra år sedan.

Trots M och S alltmer starka betoning på lag och ordning, och hårdare krav och tag inom integration och migration, tycks SD inte ännu förlora särskilt mycket i opinionen.

Bestående är också att inga riksdagspartier har öppnat för samarbete med Sverigedemokraterna. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har under sin relativt korta tid på partiledarposten flera gånger föreslagit att S och M ska göra upp om en långsiktig och stabil invandringspolitik, gärna före valet. En tanke från Kristerssons sida kan vara att få bort frågan från agendan och slippa att ha den som en stridsfråga i valrörelsen och efter valet när det sannolikt ändå blir svårt att bilda regering.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons