Nyheter

AIK stänger ute Bosse Hansson säsongen ut

Den kände sportkommentatorn Bosse Hansson har hamnat i blåsväder sedan han gjort rasistiska utalanden i radion.
Nyheter • Publicerad 8 oktober 2012
Den kände sportkommentatorn Bosse Hansson är i blåsväder sedan han i en radiosändning gjort rasistiska uttalanden under matchen mellan AIK och Gefle.
Den kände sportkommentatorn Bosse Hansson är i blåsväder sedan han i en radiosändning gjort rasistiska uttalanden under matchen mellan AIK och Gefle.Foto: Jan CollsiËË

"Inte en svarting till" utropade Hansson när AIK:s Kwame Karikari byttes in. Orden gick ut i Radiosportens webbsändning under AIK:s allsvenska match mot Gefle på söndagen.

Bo Hansson ställde sig frågande till anklagelsen om rasism och i en intervju med Aftonbladet, sa han att det inte var något illa ment.

Men nu har AIK Fotboll beslutat att stänga ute den förre tv-kommentatorn Bosse Hansson från pressläktaren på hemmaarenan Råsunda.

– Det är ett beslut som gäller den här säsongen ut, säger AIK Fotbolls vd Thomas Edselius till TT.

– Han är välkommen på de övriga läktarna. Det ställs lite extra krav på sitt beteende när man sitter på pressläktaren.

Under Radiosportens sändning från Råsunda hördes hur en person, som senare visade sig vara Bosse Hansson, uttalade sig om spelarna och bland annat använde ordet "svartingar" vid flera tillfällen. Hansson hade gått in i hytten för att värma sig och var inte medveten om att det han sade gick direkt ut i etern.

Radiosportens sportchef Jakob Sillén har gått ut och bett om ursäkt för det inträffade.

"Sådana kommentarer kan och ska aldrig få förekomma i våra sändningar. Det är djupt beklagligt", säger Sillén.

"Vi måste se över våra rutiner så att något liknande inte kan inträffa igen."

AIK tog beslutet på måndagsmorgonen.

– Självklart kommer vi inför nästa säsong ta ett nytt beslut. Har det hänt nya incidenter, då får vi titta på det, säger Thomas Edselius.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.