Nyheter

Ahlin: "Inga hemliga möten"

– Det är ett helt vanligt samtal som jag har med ambassadörer och ambassader hela tiden, säger Urban Ahlin själv till TT.
Nyheter • Publicerad 4 december 2010

– De har varit på mitt arbetsrum – jag springer inte till amerikanska ambassaden och skvallrar.

Ahlin anser att det inte är några häpnadsväckande avslöjande som har publicerats.

– Att jag har sagt att vi inte ska ta segern i valet för givet för att vi har bra opinionssiffror 2007, är det konstigt? Det har jag sagt internt, det har jag sagt utåt, det har jag sagt till amerikanska ambassaden.

Att han har sagt att hans eget parti saknar idéer förklarar han med att han tyckte att det var så när mötena ägde rum 2007.

– Vi var lite i chock efter att ha förlorat valet 2006. Vi hade inte regeringskansliet till vårt förfogande längre och vi hade svårt att hitta vår position. Dessutom hade vi bytt partiledare, säger Ahlin.

TT: Varför pratar du med amerikanska diplomater om interna partiproblem?

– Det handlar om inrikespolitisk diskussion om vad som händer i inrikespolitiken. De undrade om de redan kunde skriva tillbaka till Washington om att vi Socialdemokraterna har vunnit valet. Nej, säger jag, det är för tidigt att ropa hej, och så berättar jag om olika saker som kan spela roll i valrörelsen. Tyvärr fick jag ju rätt.

– Jag skäms inte ett ögonblick. Det finns inget i detta som jag inte skulle ha sagt utåt eller till en journalist som skulle ha frågat eller internt i partiet.

Att den rödgröna taktiken i valet var att begrava regeringen i skandaler känner han inte igen.

– Vi har naturligtvis pratat om skandalerna för 2007 var regeringen väldigt illa ute, säger Ahlin.

TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.