Annons
Nyheter

Affären bekräftad i går: Spyker köper Saab

Saabaffären bekräftad. GM har gått med på att sälja Saab till Spyker, bekräftar GM i ett pressmeddelande på sin hemsida.
Nyheter • Publicerad 26 januari 2010
SAABs ordförande Jan-Åke Jonsson och Spykers ordförande Victor Müller framför nya modellen av Saab 95 och en Spyker.
SAABs ordförande Jan-Åke Jonsson och Spykers ordförande Victor Müller framför nya modellen av Saab 95 och en Spyker.Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

"Dagens tillkännagivande är stora nyheter för Saabs anställda", säger GM:s vice vd John Smith i ett pressmeddelande.

Under en telefonsänd internationell presskonferens från Detroit förklarade John Smith, vice vd för General Motors, att affären innebär en långsiktigt hållbar lösning för Saab.

Annons

Enligt honom kan de nya modellerna 9-5 och 9-4X börja produceras i april.

– De passar perfekt för USA.

Beskedet från GM-chefen är också att Saab Spyker kommer att samarbeta med Saabhandlarna i USA och leverera bilar till den amerikanska marknaden.

Inte i något land i världen kommer Saabägare att bli utan sina garantirättigheter. I vissa länder tar GM ansvar för dem, i andra länder Saab Spyker.

Enligt GM kommer Spyker Cars att bilda ett nytt bolag, Saab Spyker Automobiles.

Affären av Saab innebär att ägarförhållandena i Spyker Cars ändras. Företaget Tenaci Capital, som helt ägs av Victor Muller, köper aktierna från ryske bankiren Vladimir Antonov, enligt ett pressmeddelande från Spyker Cars.

Den svenska regeringen ska nu granska affären för att sedan avgöra om man står för garantin till Europeiska investeringsbanken. Enligt GM kan affären vara genomförd i mitten av februari om allt går enligt planerna.

– Nu har jag sett att GM också har gått ut med det här så nu vågar jag också tro på det, säger Anette Hellgren, ordförande för Unionen vid fabriken i Trollhättan.

– Det här betyder att nu kan vi skicka hem likvidatorerna, fortsätter hon.

Hon är ännu inte insatt i affärens detaljer men räknar med att produktionen ska fortsätta i Trollhättan.

Annons

– Nu finns det bara möjligheter, säger Hellgren som befinner sig i Stockholm.

– Man har köpt in sig på den affärsplan som vi hade i höstas och det är viktigt för oss nu när vi startar två månader senare än tänkt.

– Nu kan vi starta upp vår utveckling och dra i gång produktionen, det är fantastiskt, säger Anette Hellgren.

Regeringen beslöt på tisdagen att bevilja en statlig garanti till Saab Automobile för ett lån Europeiska Investeringsbanken (EIB). Saab ställer enligt regeringen fullgoda säkerheter för garantin som ska kunna ställas ut av Riksgälden.

Detta innebär att EIB kan ge lån till Saab för de projekt som ingår i Spyker Cars affärsplan för Saab.

Enligt Eva Srejberg, vice direktör på EIB, ska banken göra en egen bedömning av affärsupplägget innan det kommer ett beslut om Saab med Spyker som ägare får låna.

– Men vi har med oss att Riksgälden och regeringen har en positiv syn på Spyker och har beslutat att ge lånegarantier, säger hon till TT.

EIB undersöker finansiering, avtalsstrukturer och att de projekt som lånet är tänkt för fortfarande gäller.

Hur lång tid en sådan prövning kan ta vill inte Eva Srejber säga något om.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons