Annons
Nyheter

Af: Närmare 100 000 unga arbetslösa nästa år

Coronaviruset • Publicerad 1 juli 2020
Ungdomsarbetslösheten ökar snabbt i Sverige. Arkivbild.
Ungdomsarbetslösheten ökar snabbt i Sverige. Arkivbild.Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

Ungdomsarbetslösheten ökar snabbt i Sverige sedan många ingångsjobb försvunnit på grund av coronapandemin. Enligt Arbetsförmedlingen är hälften av de som nu skriver in sig unga personer, rapporterar SVT Nyheter. I gruppen 18–24 år är 13 procent inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, vilket motsvarar nästan 70 600 unga.

Dessutom är Arbetsförmedlingens prognos för framtiden dyster. Ungdomsarbetslösheten kommer att fortsätta öka under hela 2020 och fram till februari 2021 då den kommer nå sin topp på 16,9 procent.

– Det är en hög siffra och det motsvarar 95 000 arbetslösa ungdomar. Under finanskrisen var 100 000 ungdomar arbetslösa så vi är nästan uppe i samma siffra som då, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, till SVT.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons