Annons
Nyheter

Advokat: Företagaren ovetande om GRU-koppling

En hederlig och framgångsrik företagare som utnyttjats av rysk underrättelsetjänst. Så beskriver försvaret den man som står åtalad misstänkt för grov olaga underrättelseverksamhet för Rysslands räkning.
Brott • Publicerad 7 september 2023
Advokat Ulrika Borg företräder den 60-årige man med rötter i Ryssland som står åtalad för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och USA. Arkivbild.
Advokat Ulrika Borg företräder den 60-årige man med rötter i Ryssland som står åtalad för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och USA. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Polisens avspärrning framför mannens hus utanför Stockholm i samband med att han greps vid en gryningsräd i november i fjol. Arkivbild.
Polisens avspärrning framför mannens hus utanför Stockholm i samband med att han greps vid en gryningsräd i november i fjol. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nyckelaktör i ett globalt nätverk som förser en rysk krigsmakt bakbunden av sanktioner med avancerad västlig teknik – eller en oskyldig ryskfödd företagare som förts bakom ljuset av personer han litat på i det forna hemlandet.

Beskrivningarna av den man i 60-årsåldern som i Stockholms tingsrätt står åtalad för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och USA går isär. När försvaret på torsdagen inledde sin sakframställan låg fokus på att framställa honom som ett offer för den ryska militära underrättelsetjänsten GRU.

Annons

– I rysk kultur fungerar det så att om man litar på en person och denne presenterar en för någon så har man förtroende från början, säger advokat Ulrika Borg med hänvisning till att flera av mannens affärskontakter, enligt honom själv utan hans kännedom, arbetat för GRU.

"Många strängar på sin lyra"

Borg beskriver mannens resa från uppväxten i Moskva via det turbulenta 90-tal som följde på Sovjetväldets kollaps till familjens flytt till Sverige runt millennieskiftet och de företag han byggt upp därefter.

Utöver handel med högteknologiska produkter har han enligt advokaten drivit företag som ägnat sig åt matleveranser och grossistverksamhet i grönsaksbranschen i Ryssland, samt ett hotellprojekt i Ukraina.

– Han är en affärsman med väldigt många strängar på sin lyra.

Ett av mannens svenska företag som omfattas av åtalet utfärdade mellan 2013 och 2020 fakturor på sammanlagt 535 miljoner kronor. Nästan 470 miljoner gick till ett ryskt företag som enligt åklagarsidan kan kopplas till GRU och sedan 2016 är uppsatt på USA:s sanktionslista med motiveringen att det är en del av rysk vapenindustri.

Saknade kännedom

Mannen uppger själv att han saknade kännedom om företaget när kontakterna inleddes, men att han fick förklarat för sig att det var statligt och ägnade sig åt både civil och militär verksamhet. GRU-kopplingarna säger han sig ha varit ovetandes om till dess att han tog del av förundersökningen.

Under eftermiddagen ska mannen, som suttit häktad sedan han greps av nationella insatsstyrkan i en gryningsräd i november i fjol, för första gången höras i rättssalen. Förhöret sker bakom stängda dörrar.

– Han kommer kunna förklara hur han har varit laglig, hur han har följt de regler som finns inom exportkontrollområdet, hur han har sökt kunskap och information, och hur han har försäkrat sig via sitt nätverk om att han inte ska dras in eller medverka i något annat än civil verksamhet, säger Ulrika Borg.

Fakta: Olovlig underrättelseverksamhet

Enligt brottsbalken 19:10 ska "den som med avsikt att gå främmande makt tillhanda hemligen eller med användande av svikliga medel antingen bedriver verksamhet för anskaffande av uppgifter vars uppenbarande för främmande makt kan medföra skada för Sveriges säkerhet eller medverkar till sådan verksamhet" dömas för olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige.

Olaga underrättelseverksamhet kan även riktas mot enskilda personer snarare än staten Sverige.

Straffskalan för olaga underrättelseverksamhet är fängelse i högst två år. Om brottet bedöms som grovt gäller fängelse i mellan sex månader och fyra år.

Källa: Brottsbalken

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons