Annons
Nyheter

"Äckligt korrekt" – så ska polisen vara

Hur ska en bra polis vara när glåporden haglar? Äckligt korrekt, är svaret – i alla fall i Göteborg.
– Man ska vara den vuxna i samtalet, säger Björn Ekelund, områdespolis i Frölunda och Tynnered.
Brott • Publicerad 8 april 2023
Att vara äckligt korrekt är en ledstjärna för polisen – i varje fall i Göteborg. "Men man får bli arg, givetvis", säger områdespolisen Björn Ekelund, till höger.
Att vara äckligt korrekt är en ledstjärna för polisen – i varje fall i Göteborg. "Men man får bli arg, givetvis", säger områdespolisen Björn Ekelund, till höger.Foto: Adam Ihse / TT

Lokalpolisen pekas ut som en av framgångsfaktorerna i Göteborgs kamp mot gängvåldet. Poliserna har god lokalkännedom och känner "sina" kriminella och ska uppträda på ett sätt som inger respekt och förtroende.

I början av 1990-talet talade ishockeytränaren Timo Lahtinen om att hans Malmö skulle spela "äckligt disciplinerat". Det gav laget två SM-guld.

Annons

Nu har polisen i Göteborg en liknande tanke. Man ska vara "äckligt korrekt" när det behövs i stökiga situationer.

– Någon kanske ger mig långfingret för hundrade gången. Det kan komma glåpord, som inte är olagliga, men ändå glåpord, gång på gång på gång på gång på gång, säger Björn Ekelund.

– Då gäller det att vi poliser påminner varandra om vad det är vi ska göra, säger Ekelund.

Ger förtroende

Han tillägger dock:

– Man får bli arg, givetvis, om någon beter sig riktigt dåligt! Men man måste fortfarande välja sitt agerande.

Korrekthet ger förtroende på sikt, är tanken. Polisen ska kunna förklara och stå för vad man gjort.

– Även om du blir arg för att jag griper dig, så kan du kanske en gång förstå att det skett – om jag varit korrekt mot dig, säger Björn Ekelund.

Hans kollega Joakim Simonsson, som är samordnare för lokalpolisen i södra Storgöteborg, tillägger:

– "Äckligt korrekt" är kanske inte det bästa ledordet i världen. Men för oss är det väldigt viktigt.

Dela lägesbild

En annan viktig ledstjärna är att polisen ska dela lägesbild med andra samhällsaktörer, som fastighetsägare, lokala företag och socialtjänst, men också med allmänheten i ett område.

Annons

Tanken är att man i stora drag ska bli överens om vilka förändringar som behövs.

– Vi gjorde en enkät på 30 språk och sökte upp folk med tolk, för att få dem att svara, säger Emelie Kullmyr, polisområdeschef i Storgöteborg.

Svaren kunde, till exempel, leda till att mopeden som brukade köra tvärs över barnens lekplats avslöjades som en knarktransport.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons