Annons
Nyheter

"Accepterar inte" ryska ambassadens hot

Politik • Publicerad 30 mars 2023
Tobias Billström (M) var själv inte med på mötet utan säger att det skedde på en annan diplomatisk nivå.
Tobias Billström (M) var själv inte med på mötet utan säger att det skedde på en annan diplomatisk nivå.Foto: Christine Olsson/TT

Den ryske ambassadör Viktor Tatarintsev har nu varit uppkallad till det svenska utrikesdepartementet. Efter mötet säger utrikesminister Tobias Billström (M) att den svenska regeringens hållning framfördes "mycket tydligt".

– Sveriges säkerhet bestäms utav Sverige och ingen annan. Vi accepterar inte att man framför den här typen av synpunkter, som är en uppenbar påverkansoperation i akt och mening att påverka Sverige vad gäller vårt Natomedlemskap, säger Billström.

Annons

Tatarintsev och den ryska ambassaden kom på onsdagen med ett uttalande där man varnar Sverige för att gå med i försvarsalliansen Nato. Sverige blir "ett legitimt mål" om landet ansluter sig till Nato, stod det i uttalandet.

– Vi avgör själva de här frågorna. Vi behöver ingen stat som tittar oss över axeln i de här frågorna, säger Billström.

Han var själv inte med på mötet utan det skedde som brukligt på en annan diplomatisk nivå, enligt utrikesministern.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons