Annons
Nyheter

77 nya rapporterade dödsfall i covid-19

Ytterligare 77 personer med bekräftad covid-19 har rapporterats döda i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik. Dödssiffran stiger därmed till 4 639 personer.
Trenden med minskat antal avlidna per dygn fortsätter.
Coronaviruset • Publicerad 5 juni 2020
Folkhälsomyndigheten håller myndighetsgemensam pressträff. Arkivbild.
Folkhälsomyndigheten håller myndighetsgemensam pressträff. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sedan utbrottet startade har totalt 42 939 personer bekräftats smittade i Sverige, och 2 143 personer har fått eller får intensivvård, enligt de senaste siffrorna.

Den avtagande trenden över avlidna per dygn fortsätter, säger Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten.

Annons

– Tittar vi tio dagar tillbaka ligger vi på 46 per dygn. Det följer ganska väl kurvan över antal fall, med en viss förskjutning.

Hon upprepar de rekommendationer som gäller och poängterar att man fram till och med den 12 juni fortsatt ska undvika icke nödvändiga resor.

Immunitet

Sara Byfors får frågan om hur Folkhälsomyndigheten kan vara säker på att antikroppar mot coronaviruset ger immunitet.

– Vi vet inga kända fallbeskrivningar där man blivit sjuk igen, det är ett tecken. Sedan kan man i laboratoriet se om antikroppar kan skydda celler från att bli infekterade. Det har visat sig ha väldigt god korrelation, att om du har antikroppar och har varit sjuk så kan cellerna skyddas i cellodlingen, säger Byfors.

– Sedan hur höga halter av antikroppar man måste ha, hur lång tid immuniteten håller i sig, varierar från person till person.

Förbättring

Elva av Sveriges sammanlagt 21 regioner ser en förbättring av läget på kort sikt, och nio av 21 på längre sikt, enligt Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

– Det är första gången vi har mer grönt än rött i vår lägesbild på kort sikt. Det står ju för någonting i alla fall, säger Sandwall.

– Det handlar alltså inte bara om kapacitet i intensivvården, utan det är många parametrar, som tillgång till material, infrastruktur, akutvård med mera, säger hon.

Kort sikt innebär 48–72 timmar, och lång sikt 10–15 dagar, enligt Socialstyrelsen.

I samband med att reserestriktionerna lättades under torsdagen fick Socialstyrelsen ett uppdrag av regeringen, med fokus på ökat resande till vissa regioner.

Annons

– Det kan handla om förstärkningsresurser i form av transportkapacitet eller vårdplatser, säger Johanna Sandwall.

En plan för uppdraget ska presenteras i slutet av nästa vecka.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons