Annons
Nyheter

70 saknas efter båtolycka på Medelhavet

Minst 70 människor saknas sedan en överfull båt med migranter sjunkit utanför Tunisien, enligt landets kustbevakning.
Båten kapsejsade utanför hamnstaden Sfax. Runt 100 människor befann sig ombord.
Tunisien • Publicerad 25 maj 2022
Gravplats i Tunisien för migranter som omkommit på Medelhavet. Arkivbild.
Gravplats i Tunisien för migranter som omkommit på Medelhavet. Arkivbild.Foto: Mehdi El Arem/AP/TT

– Enligt den inledande utredningen lämnade den uppblåsbara båten kusten i Zuwara i Libyen på söndagskvällen med runt 100 personer ombord, säger Houcem Eddine Jebabli, talesperson för tunisiska nationalgardet.

Kustbevakningen och personal ur flottan lyckades få upp 24 personer från vattnet och en omkommen person har hittats. Människorna ombord kom från olika afrikanska och asiatiska länder.

Annons

Libyens kust har blivit en samlingsplats för migranter som vill ta sig till Europa. Båtresorna från Libyen till EU är i dag världens dödligaste flyktväg.

De senaste veckornas bra väder har lett till att antalet båtar med migranter som lämnat Libyens kust har ökat. I år har hittills 6 340 migranter stoppats på vägen och återförts till Libyen, enligt Internationella organisationen för migration (IOM). Människorättsorganisationer vittnar om att de som tvingas återvända ofta utsätts för övergrepp.

Minst 129 personer har i år omkommit och 459 har rapporterats försvunna efter försök att ta sig med båt från Libyen till EU.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons