Nyheter

500 kan påverkas när Shell säljer ut

Svenska Shell letar efter en köpare till stora delar av sin svenska verksamhet.
Nyheter • Publicerad 14 december 2009
Foto: Paul Sakuma

En försäljning kan påverka minst 500 anställda.

Affären, som kan ta lång tid att genomföra, innebär att verksamheten bättre anpassas till den globala strategi som Shellgruppen har.

– Det finns bara en del av Shells verksamhet i Sverige som inte är till salu, och det är den vi har i Skåne där vi undersöker förekomsten av naturgas, säger Martin von Arronet, pressinformatör på svenska Shell, till TT.

Omkring 500 anställda

I Göteborg har Shell ett raffinaderi med fler än 200 anställda. Dessutom finns förutom huvudkontor i Stockholm, depåer och liknande och flera hundra Shellmackar. 285 av mackarna ägs av Shell medan 115 mackar ägs av personer som driver mackarna med Shell som varumärke.

Shell har totalt cirka 500 anställda i Sverige.

Det som nu ska börja hända i Sverige är del av en internationell strategi som redan har lett till försäljningar i till exempel Frankrike och Grekland. I Sverige har man inte hunnit särskilt långt i planerna ännu.

– Vi är i ett väldigt tidigt skede i den här processen, säger von Arronet. Erfarenheten säger dessutom att sådana här affärer är komplicerade och kan ta ganska lång tid.

Fortsätter som vanligt

I vad mån Shell kommer att finnas kvar som märke för tankande bilister i Sverige i framtiden går inte att säga.

Verksamheten kommer under tiden att fortsätta som vanligt, enligt von Arronet. Att man börjar leta efter en köpare ändrar inget.

Shell vill inrikta sig mer på utvinning av olja och gas och vill globalt också ha ytterligare, mera komplexa, storskaliga raffinaderier, integrerade i stora Shell. Raffinaderiet i Göteborg arbetar i huvudsak mot den svenska marknaden, även om viss export förekommer.

TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.